Zonnepanelen vergunning

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren. Wel gelden bepaalde regels. Zo moet de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde zijn als die van het dak. Wie niet voldoet aan alle voorwaarden, krijgt te maken met het bestemmingsplan. In dat geval is een vergunning nodig.

Bij zonnepanelen kan er een vergunning nodig zijn. Zonnepanelen worden gekozen omdat zonne-energie omgezet kan worden in elektriciteit. Het kan eenvoudig toe worden gepast en het is daarnaast ook milieuvriendelijk. Wanneer je teveel elektriciteit op hebt gewekt, dan kan dat eenvoudig aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Voorheen was het mogelijk dat particulieren subsidie aan konden vragen voor een zonnepaneel. Maar de budgetten gaan erg snel op. Als je niet meer in aanmerking kunt komen voor de subsidie, kan er wel gekeken worden wat de kosten zijn. Je hebt bijna nooit een vergunning nodig als je zonnepanelen wil laten plaatsen. Er moet alleen een vergunning aan worden gevraagd wanneer het gebouwd een monument is, of wanneer er sprake is van beschermd stadsgezicht. Hierbij heb je een omgevingsvergunning nodig. Het kan zijn dat je zonnepanelen wil maar dat er bomen in de weg staan die schaduw veroorzaken op je dak. Er moet dan een kapvergunning aan worden gevraagd.

Geen omgevingsvergunning
Er hoeft geen vergunning aan te worden geplaatst als de panelen op het dak worden geplaatst, als er gebruik wordt gemaakt van een omvormer en wanneer de panelen op een schuin dak komen te liggen dan mogen panelen niet uitsteken, de panelen moeten direct op het dakvlak worden geplaatst en de hellingshoek van de panelen moet hetzelfde zijn als die van het dakvlak. Bij een plat dak moeten de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd zijn dan de hoogte van de panelen. Bij een monument is er altijd een vergunning nodig. De meeste mensen bekijken de voorwaarden en merken op dat zij geen vergunning nodig hebben. Bij twijfel is het beter dat je gaat kijken bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn, zodat je in ieder geval zekerheid hebt.