Zonnepanelen rendement

Het rendement van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 14% en 22%, dat wil zeggen dat maximaal 22% van het zonlicht omgezet kan worden in bruikbare energie. Een standaard systeem bestaat uit zonnepanelen met een rendement van tussen de 14% en 16%, vaak is het rendement te zien op de product datasheet die de leverancier mee stuurt met de offerte. Daarnaast bestaan er ook hoog rendement cellen die tot 22% rendement behalen, maar zijn vele malen duurder dan een gemiddeld zonnepaneel met een lager rendement.

Over het algemeen wordt gedacht dat een zonnepaneel met een hoger vermogen, van bijvoorbeeld 300 Wp ‘beter’ is dan een paneel van bijvoorbeeld 240 Wp. Dit klinkt logisch. Immers zal 300 Wp meer kWh’en produceren, echter hebben beide panelen vaak dezelfde efficiency. Het verschil zit in de afmetingen per zonnepaneel. De 300 Wp paneel is qua oppervlakte groter dan de 240 Wp paneel.

Hieruit kunnen we stellen dat de afmeting en vermogen bepalend zijn voor het rendement/efficiency. Een uitzondering op deze regel is dat hoog rendement cellen met dezelfde oppervlakte meer opwekken. Daarom zijn deze panelen een stuk duurder dan een gemiddelde zonnepaneel. En ga ook naar deze externe pagina: rendement zonnepaneel.

Zonnepanelen onderhoud
Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij. Zo hebben panelen geen mechanische onderdelen dat tijdens het gebruik door slijtage stuk kunnen gaan. Wel wordt aangeraden om de panelen een keer per jaar schoon te maken of dit door een glazenwasser te laten doen. Lees meer op zonnepanelen onderhoud.

Zonnepanelen informatie
Op Solarwijzer vindt u veel informatie over zonnepanelen. Bekijk de pagina zonnepanelen informatie. Ga naar pagina zonnepanelen installateur of website over aannemers.

Voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn zeer interessant voor huiseigenaren. Ontdek meer op pagina voordelen zonnepanelen.