Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken… Hoe doe ik dat? Waar moet ik op letten? Wat moet ik precies vergelijken? In dit artikel behandelen deze vragen en geven wij u tips bij het vergelijken van zonnepanelen, zonnepanelen installateurs, zonnepanelen offertes en het algehele aanbod.

Tips bij de aanschaf van zonnepanelen
Waar begin ik? Dat kan in sommige gevallen best lastig zijn. Er is namelijk zoveel aanbod en zoveel verschillende zonnepanelen installateurs die elk hun producten aan de man willen brengen. Echter is niet elk paneel geschikt voor uw huis. In het verleden blijkt dat goedkope panelen zonder merk, zonder fabrieksgarantie ed. spontaan vlam kunnen vatten als deze bijvoorbeeld te heet worden. Zo heeft olieconcern BP ook geprobeerd zonnepanelen te produceren, maar waren deze van een der mate slechte kwaliteit dat de panelen zomaar in brand vlogen. U kunt zich dan ook afvragen waarom zo een bedrijf begint met het produceren van zonnepanelen. Hier zitten natuurlijk andere redenen achter dan het leveren van een goed product. Het imago van de duurzame zonnepaneel is echter niet geschaadt door dit soort tafferelen. Gelukkig maar! Want Nederland moet duurzamer. U moet dan voor de beste zonnepanelen (die geen vlam vatten) bij goede en betrouwbare fabrikanten zijn. Op dit moment is Yingli Solar een van de beste zonnepaneel merken en biedt een uiterst hoge kwaliteit aan. Omdat de vraag naar zonnepanelen explosief is gestegen sinds 2012, zijn er steeds meer aanbieders van zonnepanelen op de markt. Niet iedereen biedt hoogwaardige zonnepanelen aan. Zo verschenen er in 2013 ruim 150 nieuwe leveranciers van zonnepanelen. Door het grote aantal bedrijven, kan het lastig zijn om de juiste leverancier te kiezen. Daarom geven we in onderstaande alinea’s enkele tips bij de aanschaf van zonnepanelen, zodat u geinformeerd verder kunt met uw zoektocht naar een geschikt zonnepanelen systeem. Daarnaast moet u ook rekening houden met asbest. Als er asbest aanwezig is in uw dak, dient dit als eerste verwijdert te worden.

Tip 1: kies in elk geval een leverancier met voldoende ervaring
Het plaatsen van zonnepanelen is nauwkeurig werk, dat alleen gedaan kan worden door een specialist. Wilt u dat uw zonnepanelen op de juiste manier geplaatst worden? Dan is het belangrijk altijd in zee te gaan met een specialist met voldoende ervaring. Voldoende ervaring betekent dat een bedrijf al enkele jaren actief is in de zonnepanelen branche en meer dan 200 zonnepanelen systemene geinstalleerd heeft. Er zijn echter ook doe-het-zelf zonnepaneel pakketten. U kunt dus zelf de zonnepanelen installeren maar raden wij dit af. Uw besparing is minimaal, want u betaalt nooit meer dan 1000 euro voor arbeid-als u de panelen laat installeren. Een specialist weet precies hoe de panelen geinstalleerd moeten worden en weet u dus zeker dat dit op de juiste manier gebeurt. Voor het laten plaatsen van de omvormer moet u alsnog een elektricien inschakelen omdat het zeer gevaarlijk kan zijn om zelf groepen aan te leggen en de omvormer gebruiksklaar te maken. Zo ziet u dat uw winst steeds kleiner wordt. Er zijn specialisten die ook garantie geven op de installatie. Dus als de panelen niet werken, wordt er een monteur gestuurd om het een en ander in orde te maken. Vermijd prijsstunters. Bedrijven die tegen bodemprijzen zonnepanelen van een onbekend merken aan u proberen te slijten. Uw zonnepanelen moeten minimaal 25 jaar mee gaan. Daarom moeten deze van een degelijke kwaliteit te zijn. Dit hoeft niet altijd Yingli Solar te zijn natuurlijk, maar wel producten van een merk dat geen problemen zullen veroorzaken.

Tip 2: check of de leverancier is aangesloten bij een organisatie
Er zijn verschillende instanties waar een installateur zich bij kan aansluiten. Zo is er een brancheorganisatie voor de leveranciers van zonnepanelen. Maar zijn er ook organisaties zoals de UNETO-VNI. Een installateur kan verder ook diploma’s, certificaten ed. op hun naam hebben staan die laten zien dat zij kwaliteit belangrijk vinden. Verder kunt u kijken of de installateur is aangesloten bij Solarwijzer. Een installateur die recensies over de service laat schrijven op deze website vindt transparantie belangrijk en wilt de kwaliteit van het werk verbeteren. U wilt een bedrijf kiezen dat professioneel is. Ga ook eens langs voor een kopje koffie. Kijk of zij een kantoor en magazijn hebben en serieus werk maken van het installeren van zonnepanelen. Hebben ze bijvoorbeeld ook een testcentrum? Hebben ze zelf ook zonnepanelen op het dak? Dit zijn belangrijke zaken.

Tip 3: vraag verschillende offertes op
Als u op basis van bovenstaande tips enkele goede leveranciers hebt gevonden, is het zaak om uit deze leveranciers een bedrijf te kiezen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit kan pas als u een prijsopgave en advies gekregen heeft. Vergelijk het advies. Hoe bent u geholpen tijdens het telefoongesprek? Wordt er snel en goed gereageerd op uw e-mail? Heeft het bedrijf kennis van zaken? Door bij iedere leverancier een offerte op te vragen, komt u er al snel achter welke leverancier een goede deal aanbiedt. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Kijk bij het vergelijken van offertes per leverancier in ieder geval naar de prijs, de zonnepanelen zelf, de omvormers en het montagemateriaal. Maar ook naar de montagewijze. Door al deze zaken te vergelijken, bent u al enkele stappen verder en kunt u een betere beslissing maken. Dit geldt natuurlijk ook voor een zonneboiler.

Achtergrond informatie zonnepanelen
Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Door de toenemende drang naar duurzaamheid en duurzame energie in Nederland, winnen zonnepanelen steeds meer aan populariteit. Waar voorheen voornamelijk bedrijvenpanden werden uitgerust met zonnepanelen, zijn er nu dan ook steeds meer particuliere huizen die uitgerust zijn met zonnepanelen. Het kan een huishouden volledig onafhankelijk maken en zorgt voor een besparing van enkele honderden euro’s op de energienota. U leest hier verder over op pagina zonnepanelen.

Verder leest u op deze pagina hoe zonnepanelen precies werken, wat voor soorten zonnepanelen er zijn, wat de voor- en nadelen van zonnepanelen zijn en welke tips u kunt meenemen bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Ervaringen zonnepanelen
Zonnepanelen zijn zeer populair onder huiseigenaren. Bekijk de video van een tevreden gebruiker van een zonnepanelen systeem. Of lees recensies van bestaande klanten van aangesloten Solarwijzer leden.

Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens door een omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom (230v). Deze wisselstroom wordt naar de meterkast in de woning geleid, het stroom kan dan overal in het huis gebruikt worden. Te veel opgewekt stroom wordt weer het energienetwerk ingestuurd. U krijgt hier een vergoeding voor. U bent dus in dat geval een energieproducent. Hierdoor kunt u gratis gebruik maken van zelf opgewekte stroom en gebruikt u dus in feite gratis energie. De werking van zonnepanelen is daarom niet complex. Het product zelf is echter wel een complex product waar gespecialiseerde technologie aan te pas komt.

U heeft ongeveer 1500 zonuren nodig om 1000 kWh per vierkante meter te winnen. Ter vergelijking: in 2013 waren er gemiddeld 1610 zonuren nodig, wat ruim voldoende is om ervoor te zorgen dat zonnepanelen in Nederland rendabel zijn. Zijn er in een jaar minder zonuren, dan wil dit overigens niet zeggen dat zonnepanelen dit jaar niet rendabel zijn. Zonnepanelen kunnen namelijk ook energie opwekken uit normaal daglicht. Hierdoor kan er ook in de winter voldoende energie worden opgewekt. Dit is wel minder dan in de zomer, maar is het op jaarbasis voldoende om energie neutraal te zijn. Het te veel opgewekte stroom wordt in de zomer verkocht, en de tekort in de winter wordt aan het eind van de rit met elkaar verrekent. Hierdoor zou u in de meeste gevallen wat kWh’s moeten overhouden. U krijgt hier een vergoeding voor. Dit noemen ze overigens salderen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Deze soorten worden in onderstaande alinea’s behandeld.

Monokristallijn zonnepanelen
Monokristallijn zonnepanelen hebben een donkerblauwe of zwarte kleur door de antireflectiecoating op de zonnepanelen. De monokristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen het duurst door het nauwkeurige, arbeidsintensieve en langdurige productieproces van de zonnepanelen, maar hebben ook het meeste rendement van de verschillende soorten zonnepanelen.

Polykristallijn zonnepanelen
Ziet u zonnepanelen met een blauwpaarse kleur, dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk polykristallijn zonnepanelen. Polykristallijn zonnepanelen zijn iets voordeliger dan monokristallijn zonnepanelen, maar hebben ook een iets lager rendement. Omdat de kristallen van polykristallijn zonnepanelen onderbroken worden is niet het hele oppervlakte van de zonnepanelen voorzien van zonnecellen. Hierdoor hebben de zonnepanelen een lager rendement.

Dunne film zonnepanelen
Dunne film zonnepanelen zijn de zonnepanelen die vaak verwerkt worden in producten als horloges en rekenmachines. De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen, waardoor de zonnepanelen erg flexibel zijn en bovendien maar weinig wegen. Het rendement van dunne film zonnepanelen is slechts zes procent en dus vele lager bij monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. De prijs is 30 procent lager dan de kristallijn zonnepanelen, maar dit weegt helaas niet op tegen het lagere rendement.

Voor- en nadelen van zonnepanelen
Het aanschaffen van zonnepanelen, in welke soort ook, heeft verschillende voor- en nadelen. In onderstaande alinea’s leest u welke voor- en nadelen zonnepanelen met zich meebrengen.

Voordelen van zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee, namelijk:

Zonnepanelen zijn 100 procent duurzaam, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas of aardolie.
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, want er wordt geen CO2 uitgestoten bij het opwekken van energie.
Zonnepanelen verdienen zich snel terug: in 8 of 9 jaar heeft u de kosten van zonnepanelen al terugverdiend.
Na het terugverdienen van de zonnepaneelinstallatie, maakt u alleen nog winst met uw zonnepanelen. Nu hoeft u namelijk niet meer te betalen voor uw energie.
Zonnepanelen hebben een lange levensduur van wel 25 tot 30 jaar. Als u de kosten van zonnepanelen na 8 of 9 jaar hebt terugverdiend, kunt u dus erg lang nog van gratis energie genieten.
Extra opgewekte energie die u niet verbruikt, kunt u terug leveren aan het elektriciteitsnet. Energieleveranciers zijn verplicht dit overschot op te nemen. U krijgt een terugleververgoeding voor het terug leveren van zonne-energie.
Zonnepanelen laten uw woning in waarde stijgen, vanwege de lagere maandlasten.
Zonnepanelen zijn niet aan een woning gebonden en kunnen bij verhuizing dus eventueel meeverhuisd worden naar uw nieuwe woning.
Zonnepanelen brengen meer onafhankelijkheid met zich mee, omdat u niet meer afhankelijk bent van een energieleverancier.

Nadelen van zonnepanelen
Helaas hebben zonnepanelen naast vele voordelen ook enkele nadelen, namelijk:

Zonnepanelen zijn prijzig. De gemiddelde prijzen van zonnepanelen liggen tussen de € 100 en € 300 per paneel, maar hier moeten ook nog installatiekosten bij opgeteld worden. Zonnepanelen zijn dus een vrij dure investering.
Zonnepanelen hebben af en toe onderhoud nodig. Indien u zonnepanelen niet regelmatig schoonmaakt, wordt zonne-energie niet goed opgenomen en daalt het rendement.
De installatie van zonnepanelen moet erg nauwkeurig gebeuren en door specialisten worden gedaan.
Zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar mee, maar na 10 jaar brengen de panelen nog slechts 90 procent van het totale vermogen op. Dit vermogen zal ook daarna nog langzaam verder dalen.