Zonnepanelen omvormer

Naast de panelen zelf is ook de omvormer voor zonnepanelen heel belangrijk. Daarmee wordt de stroom die door de panelen loopt namelijk omgezet in wisselstroom dat gebruikt of teruggeleverd kan worden. Het is daarom dus ook van belang om goede kennis te hebben van het juiste type en de werking hiervan. Er zijn verschillende punten van aandacht die hierin meegewogen moeten worden om tot een goede keuze te komen. Denk dan aan het vermogen, het geluid, de mogelijkheid tot monitoren en een heleboel andere factoren die meegewogen moeten worden. Het is goed om hier in ieder geval voldoende aandacht aan te besteden.

Het juiste vermogen
De omvormer voor zonnepanelen moet in ieder geval gekozen worden aan de hand van het vermogen. Dit moet in overeenstemming zijn met de totale capaciteit van de reeks panelen die is neergelegd. Het is wel belangrijk om te weten dat deze totale capaciteit wordt berekend onder de ideale omstandigheden en dat deze omstandigheden eigenlijk nooit gehaald worden. Dit geeft een goed beeld van de maximale mogelijkheden en de gebruikelijke mogelijkheden die er zijn. Dat betekent dus dat het vermogen van de omvormer vaak net iets lager dan de echte max ligt. Dit is gemakkelijk te bepalen aan de hand van de capaciteit.

Goed kunnen aflezen
Het is ook belangrijk om de omvormer voor zonnepanelen goed te kunnen aflezen. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden op dit gebied. Het is afhankelijk van het type omvormer dat gekozen is welke mogelijkheid het best werkt. Het kan gaan om aflezen via USB, via bluetooth, via ethernet of via wifi. Het is altijd slim om hier even goed over na te denken. Het uitlezen van de omvormer is erg belangrijk, dus dit moet ook zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt. Alle reden om dit dus ook als één van de belangrijkste punten van aandacht te maken.

Het aansluiten van de omvormer
Tot slot is ook het aansluiten van de omvormer voor zonnepanelen van groot belang. Het is namelijk zo dat dit moet aansluiten op de hoofdaansluiting in huis. Dit kan 25A, 35A of 40A zijn. Het spreekt bijna voor zich dat dit dus ook invloed heeft op het soort omvormer dat gekozen kan, of zelfs moet worden. Het kan ingewikkeld zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan, want er komen flinke rekensommen bij aan te pas. Daarom is het altijd slim om dit goed te overleggen met de leverancier of installateur.