Zonnepanelen prijs

De prijs van een zonnepanelen systeem is gebaseerd op het totaal geleverde piekvermogen (Wattpiek of Wp). Echter zijn de panelen op zichzelf niet voldoende om er energie mee op te wekken. Een compleet zonnepanelen systeem bestaat uit meerdere componenten die bepalend zijn voor de totaal prijs:

Zonnepanelen
Omvormer
Montagesysteem, inclusief bekabeling en stekkers
Installatie
Eventueel verzekeringen en kosten voor financiering (rente)

Om een goede vergelijking te maken dient u de prijs van een zonnepanelen systeem uit te drukken in de prijs per Wp. Lees verder op pagina zonnepanelen kopen.

Zonnepanelen prijs
De zonnepanelen prijs wil nog weleens veranderen. Dit gebeurt wel ten gunste van de verkoper. De prijs wordt steeds lager en de panelen worden steeds beter. Vooral ook omdat het goed mogelijk is om met een beperkt aantal panelen het verbruik voor een gemiddeld huishouden op te wekken. Dat maakt het alleen maar nog interessanter om ernaar te kijken. Wel is het dan natuurlijk van belang om precies te weten wat de kosten zijn die aan het aanschaffen van de panelen verbonden zijn. Dit is op verschillende manieren te bekijken. Kijk daarom naar de volgende zaken bij een aankoop.

Het aantal panelen
De zonnepanelen prijs hangt natuurlijk af van het aantal panelen dat gekocht en gemonteerd wordt. Wie kiest voor 8 panelen zal natuurlijk minder kwijt zijn dan iemand die kiest voor 16 panelen. Al is het natuurlijk dan ook wel weer zo dat er minder bespaard wordt op energie. We 8 panelen koopt is bijvoorbeeld 2.100 tot 2.800 euro kwijt voor de panelen en nog eens 750 tot 950 euro voor de montage. Wie gaat voor 16 panelen is 3.700 tot 4.500 euro voor de panelen en 1.100 tot 1.375 voor de installatie kwijt. De terugverdientijd blijft wel nagenoeg gelijk, 7 tot 9 jaar.

Per Wattpiek
Het is ook mogelijk om per Wattpiek te berekenen wat de zonnepanelen prijs wordt. Dit is bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer er geen even of gebruikelijk aantal zoals 8 of 16 zonnepanelen wordt gekozen. In dat geval moet er uitgegaan worden van een prijs voor aanschaf en installatie van €1,16 per Wp. Omdat een paneel ongeveer 250 Wp levert is dat dus al snel zo’n €290,- per paneel. Dat maakt het gemakkelijk om goed uit te rekenen wat er verwacht mag worden op het gebied van de kosten. Dit is wel een richtprijs. Het kan iets duurder uitvallen.

Andere factoren die meewegen
In beide rekenvoorbeelden is er geen rekening gehouden met beïnvloedende factoren. De zonnepanelen prijs wordt ook bepaald aan de hand van de teruggave van de btw voor particulieren of de subsidies die te krijgen zijn voor ondernemers. Deze besparingen moeten eigenlijk ook worden meegenomen in de berekeningen. Op die manier is het goed mogelijk om de exacte prijs voor het aanschaffen van de panelen te bepalen. Dit komt dus nog iets voordeliger uit dan in deze voorbeelden wordt gesteld. Er gaat dan zo’n 21 procent af bij de prijs die particulieren voor de zonnepanelen moeten betalen.