Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak leggen, hoe is dat het beste aan te pakken? Dit is immers anders dan het gebruikmaken van het bevestigingssysteem zoals dat voor schuine daken wordt gebruikt. Er zijn verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden. De hoek waaronder de zonnepanelen geplaatst worden is hier een voorbeeld van. Die moet precies goed zijn voor optimaal rendement. Ook de ruimte optimaal benutten en zorgen voor de juiste verhouding en verdeling is zeer belangrijk. Alleen op die manier is te zorgen dat alles optimaal rendeert. Het is daarom verstandig om hier goed naar te kijken.

De juiste hoek
Het bepalen van de juiste hoek voor zonnepanelen op een plat dak is niet lastig. Dit is namelijk al uitgerekend en is eigenlijk voor elk dak gelijk. Het gaat dan om een hellingshoek van 36 graden. Wordt de hoek minder groot gemaakt, dan zal dat rendementsverlies opleveren. Panelen die onder een hoek van 30 graden staan, leveren bijvoorbeeld al 1 procent minder rendement op. Onder een hoek van 25 graden is dat zelfs al 2 procent. Dit is natuurlijk niet optimaal te noemen. Zorg dus dat ze goed geplaatst worden om er het maximale uit te kunnen halen.

De juiste richting
Niet alleen de hellingshoek bepaalt het optimale rendement van zonnepanelen op een plat dak. Ook de juiste richting is belangrijk. Deze moeten in de ideale situatie altijd richting het zuiden staan. Dit levert optimaal rendement op. Het zuidoosten of zuidwesten betekent 5 procent rendementsverlies. Het oosten of het westen zelfs 20 procent. Om over het noorden natuurlijk nog maar te zwijgen. Zorg dus wel dat deze optimaal worden neergezet wanneer ze op het dak komen te staan. Dit zijn de belangrijkste zaken die in ieder geval meegenomen moeten worden bij het plaatsen van de panelen op een plat dak.

Staand of liggend
Gelukkig zijn er ook nog zaken met betrekking tot zonnepanelen op een plat dak die niet van invloed op het rendement zijn. Die kan je gewoon toepassen naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan het staand of liggend plaatsen van de panelen. Dit hoeft voor het rendement niet uit te maken mits de hoek en de richting juist is. Dat betekent dus dat dit zelf bepaald kan worden. Denk dan wel aan zaken als ruimte op het dak, zichtbaarheid op het dak, kosten voor het monteren en meer van deze zaken die betrekking hebben op het monteren en beheren.