Hoe btw terugvragen voor zonnepanelen?

Particulieren kunnen btw terugvragen na aankoop van zonnepanelen. Die procedure is tegenwoordig gemakkelijker dan voorheen het geval was. Op de website van de Belastingdienst is daarvoor het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders te vinden. Dit moet ingevuld worden. Vul hier alle persoonlijke gegevens in en stuur het per post naar de belastingdienst op. Vervolgens is het zaak om de reactie af te wachten. Dit duurt doorgaans zo’n 10 werkdagen. Die reactie komt in de vorm van de brief Vaststelling belastingplicht en bevat een gebruikersnaam en wachtwoord.

Online btw-aangifte doen
Met het wachtwoord en de gebruikersnaam wordt btw terugvragen voor zonnepanelen online gemakkelijk gemaakt. Wanneer je inlogt krijg je een digitaal formulier te zien. Daarin vul je gegevens in. Sommige zaken worden al door de Belastingdienst verzorgd, zoals de btw over de door jou opgewekte stroom. Dit bedrag, min het zogenaamde forfait, is het bedrag dat je terug kan vragen. Nadat je dit gedaan hebt, ben je in principe klaar en stopt je aangifteplicht. Let hier wel even goed op of dit ook gebeurt.

Iedere keer opnieuw
Wanneer je later nog meer zonnepanelen koopt, bijvoorbeeld een uitbreiding op je huidige systeem, dan kan je opnieuw btw terugvragen. Je volgt dan dezelfde route opnieuw om opnieuw te zorgen dat je je btw-bedrag minus het forfait terugkrijgt. Waarna opnieuw wordt gezorgd dat de aangifteplicht weer gestopt wordt door de Belastingdienst. Overigens is dit specifiek voor particulieren. Ben je zelfstandig ondernemer, dan werkt het net even anders, zoals je gewend bent als ondernemer.