Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen om de kosten te besparen? Dat kan, maar zorg dan wel dat alles op de juiste manier is verzorgd. Dit is erg belangrijk. Het is immers geen gemakkelijke taak. Er zijn allerlei zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het verzorgen van het bevestigingsframe op het dak. Denk echter ook aan de juiste werkwijze. Dit geldt zowel voor het plaatsen van de panelen op schuine daken als voor het plaatsen van de panelen op platte daken. Het is goed om een aantal zaken goed voor ogen te hebben wanneer er begonnen wordt.

De voorbereidende werkzaamheden
Het is altijd belangrijk om bij de voorbereidende werkzaamheden te beginnen. Zelf zonnepanelen plaatsen doe je natuurlijk aan de hand van een legplan. Waar moeten de panelen komen zodat ze optimaal renderen? Hoe moeten deze worden bevestigd aan het dak? Waar komt de aansluiting op het net het best tot zijn recht? Het zijn allemaal zaken die vooraf moeten worden uitgezocht en waar goed aan moet worden gewerkt. Wanneer dit inzichtelijk is gemaakt, wordt het een flink stuk gemakkelijker. Vooral ook omdat de kans dat er iets misgaat dan een stuk kleiner is. Werk dus altijd op deze manier.

Zorgen voor goede veiligheid
Zelf zonnepanelen plaatsen betekent ook het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen. Werken op het dak betekent werken op hoogte. Iemand met hoogtevrees moet hier dus alvast over nadenken. Wie niets te vrezen heeft van hoogte moet wel zorgen voor valbescherming. Werken op een schuin dak is immers niet gemakkelijk. Balans houden is lastiger. Daarnaast zijn de panelen ook al snel 25 kilogram per stuk zwaar. Dat is ook belangrijk in deze zaken. Op die manier is er dus nog meer reden om veilig te werken. Denk daarnaast ook aan het aansluiten. Er is dan hoge spanning.

Het aansluiten van de zonnepanelen
Zelf zonnepanelen plaatsen betekent ook zelf aansluiten. Dat moet dan eerst gaan om het verbinden van de zonnepanelen onderling. Daarna moet de aansluiting aan de omvormer worden verzorgd en moet de omvormer op de meterkast worden aangesloten. Voor al deze aansluitingen is veel technische kennis nodig. Nog meer dan wanneer het gaat om het plaatsen van de panelen op het dak. In dat opzicht is het ook goed te begrijpen dat er vaak door veel mensen wordt gekozen voor het werken met specialisten. Dit is vaak flink gemakkelijker, de ervaring speelt hierin een rol.