Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken is een belangrijke taak. Zelfs wanneer er panelen zijn aangeschaft waarvan gezegd is dat deze zelfreinigend zijn is dit van belang. Hoewel de panelen inderdaad met behulp van de regen in bepaalde mate het vuil zullen wegspoelen, is het wel zo dat er ook hardnekkig vuil op zal komen. In dat geval is het dus ook van belang om hier zelf iets aan te kunnen doen. In dat opzicht is het weten hoe dit aangepakt moet worden van grote waarde. De manier waarop het schoonmaken wordt gedaan bijvoorbeeld, of het beste moment om dit te doen. Dat werkt als volgt.

De methode van schoonmaken
In de eerste plaats is de methode van zonnepanelen schoonmaken een belangrijke zaak. Zo is het bijvoorbeeld op schuine daken niet altijd goed mogelijk om er goed bij te komen. Gebruik dan in ieder geval de tuinslang om te spoelen. Is het wel mogelijk om de panelen echt te poetsen? Gebruik dan geen schuurmiddelen of schurende schoonmaakproducten. Gebruik in plaats daarvan de natuurlijke producten die specifiek voor het poetsen van de panelen zijn ontwikkeld. Op die manier kan het hardnekkige vuil worden weggepoetst en gezorgd worden dat er weer optimaal geprofiteerd kan worden van de werking van de zonnepanelen.

Vroeg of laat schoonmaken
Niet alleen de juiste methode is van belang bij zonnepanelen schoonmaken. Ook het juiste moment kan veel goeds doen. Zo is het bijvoorbeeld slim om dit vroeg in het voorjaar te doen. In maart of april is het de beste tijd. Dit is net voor de maximale zonuren in het jaar plaatsvinden. Zo zijn de panelen dus precies op tijd schoon om er het meest uit te halen. Bedenk namelijk dat met het schoonmaken enkele procenten rendementsverhoging te verkrijgen is. Daarom is het ook slim om ’s ochtend of ’s avonds aan het schoonmaken te gaan.

Zelf doen of niet?
Aan de hand van deze tips is zonnepanelen schoonmaken goed eigenhandig te doen. Dat neemt niet weg dat het ook aantrekkelijk kan zijn om hier een specialist voor in de arm te nemen. Juist ook omdat er dan zekerheid bestaat dat dit op de juiste manier gebeurt. Met het oog op de winst die hiermee geboekt kan worden is dit natuurlijk wel heel aantrekkelijk te noemen. Alleen al om die reden is het slim om in ieder geval te bekijken of een specialist waarde kan toevoegen. Wie het zelf aanpakt spaart natuurlijk wel meer kosten uit. Dit weegt ook mee.