Zonnepanelen reinigen

Het reinigen van zonnepanelen is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Bij installatie wordt vaak aangegeven dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Mede met behulp van de regen die valt. Dat neemt niet weg dat het voor het behalen van het optimale rendement aantrekkelijk blijft om de panelen zelf ook schoon te maken. Het is dan wel belangrijk dat dit op de juiste wijze gebeurt. Bijvoorbeeld door het juiste moment te kiezen. Ook het gebruik van de juiste middelen en gereedschappen is belangrijk bij het reinigen. Door de volgende zaken in acht te nemen is het goed mogelijk om dit zelf voor elkaar te krijgen.

Het juiste moment
Zonnepanelen reinigen kan eigenlijk altijd worden gedaan. Het is echter wel aan te raden om voor bepaalde momenten te kiezen wanneer die mogelijkheid bestaat. In de eerste plaats is het bijvoorbeeld slim om in de maanden maart of april aan de slag te gaan met het schoonmaken. In dat geval is het goed mogelijk om te zorgen dat de panelen schoon zijn voordat de maanden met de meeste zonnestralen beginnen. Daardoor is er dus het meest uit te halen. Op de dag van het schoonmaken zelf is het het best om te kiezen voor de ochtenduren of de avonduren, voor of na de volle zon.

De juiste manier van schoonmaken
De zonnepanelen reinigen hoeft niet heel lastig te zijn. In de eerste plaats is het belangrijk om te bekijken of er gemakkelijk op het dak bij te komen is. Is dit niet het geval, dan kan afspuiten met de tuinslang al veel goeds doen. Is er wel goed bij te komen, poets dan ook het hardnekkigere vuil zoals vogelpoep weg. Doe dit niet met schuurmiddelen. Beter is het om met specifieke schoonmaakmiddelen voor de zonnepanelen te werken. Deze helpen het poetsen. Op die manier is alles weer in optimale conditie te krijgen.

Een specialist inschakelen
Het is natuurlijk ook mogelijk om een specialist in te maken die zonnepanelen reinigen professioneel doet. Dan is er de zekerheid dat alles ook echt goed en gericht wordt gedaan. Met het schoonmaken is flink wat rendement meer uit de zonnepanelen te halen. Volgens berekeningen kan dit tot wel 3 procent aan rendement terugwinnen. Dit komt doordat het vuil de optimale opname van het zonlicht niet langer blokkeert. Dat is op zichzelf al een goede reden om minstens eenmaal per jaar de panelen schoon te maken. Doe dit dus met regelmaat.