Zonepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen kan zelf gedaan worden of met behulp van een installateur worden gedaan. Voor beide opties is wel iets te zeggen. Het is alleen wel belangrijk om een beeld te hebben van de voordelen en nadelen van beide opties. Dat maakt het beter mogelijk om de juiste keuze te maken. Weten wat er nodig is om de zonnepanelen te plaatsen is dus in ieder geval van belang. Dit hoeft niet lastig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van de situatie. Aan de hand daarvan is de juiste keuze gemakkelijk te maken als consument.

Laten plaatsen door een installateur
Zonnepanelen plaatsen aan een installateur overlaten brengt natuurlijk een aantal overduidelijke voordelen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk om dit vakkundig te laten doen. Het plaatsen op de juiste wijze op het bevestigingsframe, maar ook met het oog op gemakkelijk aansluiten, kan veel beter worden gedaan door iemand met kennis van zaken. Een installateur die met regelmaat de zonnepanelen heeft geplaatst, zal dit gemakkelijker kunnen aanpakken. Dat is dan ook een goede reden om hiervoor te willen kiezen. Al zit er natuurlijk ook een keerzijde aan het maken van deze keuze. Dat gaat om het volgende.

Zelf zonnepanelen plaatsen
Zelf zonnepanelen plaatsen is dan misschien iets lastiger vanwege het gebrek aan ervaring, het levert ook wel iets op. Bedenk dat zonnepanelen kopen al een flinke investering is. Als daar dan ook nog de kosten voor installatie bij komen, dan is dat alleen maar nog duurder en soms zelfs niet betaalbaar. Door zelf de plaatsing te doen, kan er al snel een besparing van enkele honderden tot zelfs meer dan duizend euro worden gedaan. Dit kan aantrekkelijk genoeg zijn om als consument zelf de plaatsing te willen doen. Natuurlijk is het wel zaak goed op een aantal punten te letten.

Letten op aandachtspunten
Het is belangrijk om op een aantal aandachtspunten te letten. Zelf zonnepanelen plaatsen betekent dat het maken van een goed legplan belangrijker is dan ooit. Waar moet bijvoorbeeld de aansluiting op de omvormer en de meterkast komen? Hoe worden de panelen aan elkaar gekoppeld? Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen? Zonnepanelen zijn immers zwaar en balans houden op een schuin dak is geen gemakkelijke opgave. Zorg dat al deze zaken eerst goed in kaart zijn gebracht voor je besluit om zelf tot plaatsing over te gaan. Dit kan flink wat verschil maken in een goed eindresultaat.