Zelf stroom opwekken is natuurlijk ideaal. U bespaart enorm op uw energierekening door bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen te plaatsen en bent ook goed voor het milieu bezig. Maar hebben zonnepanelen ook nadelen?
Investering in zonnepanelen
In de meeste gevallen bent u voor een gemiddeld zonnepanelen systeem van 12 panelen zo een 5000 tot 9000 euro kwijt (peildatum augustus 2013). Hier wordt de prijs voornamelijk bepaald door de installatiekosten indien u besluit om de panelen niet zelf te installeren. Verder zal er een verschil in prijs zijn tussen A-merk componenten (zonnepanelen, omvormers, montagesysteem ed.) en producten van overige merken. Echter is de investering fors en betalen veel huiseigenaren de kosten met hun spaargeld. Door het verschil in kwaliteit en de installatie door een monteur zal de terugverdientijd ook langer of korter worden. Met het voorbeeld systeem dat wij hierboven gebruiken kunt u op dit moment uw investering binnen 7 jaar terugverdienen. Voor sommige huiseigenaren is dit toch een flinke periode voordat het systeem geld gaat opleveren-of mogelijk maakt om alleen te besparen op de energierekening.
Uw huis
Verder kan het zo zijn dat er aanpassingen nodig zijn aan uw meterkast en dat uw geen of een minder geschikt dak heeft. Veel factoren in en rondom uw huis bepalen daarom het rendement van een zonnepanelen systeem. Er zijn zonnepanelen installateurs die middels een 3D-simulatie het e.e.a in kaart kunnen brengen. Echter worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.
Het milieu
Ook moeten wij niet vergeten dat tijdens de productie van zonnepanelen ons milieu belast wordt. In zonnepanelen zitten zware metalen zoals cadmium en lood verwerkt die gevaarlijk voor onze leefomgeving kunnen zijn. Daarom is het recyclen (Engels) van de panelen nadat de levensduur voorbij is uiterst verstandig. Zo zijn er fabrikanten (A-merken) die verantwoord omgaan met de chemicaliƫn die tijdens de productie vrijkomen, maar zijn er ook andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels. Het is daarom ook belangrijk om te kijken naar de producten van betrouwbare fabrikanten die volgens internationale regelgeving omtrent gevaarlijk afval hun producten op de markt zetten. Als een fabrikant bijvoorbeeld het ISO14001:2004 (Engels) keurmerk mag voeren is dit al een stap in de goede richting.