Zonnepanelen montagesysteem

Een zonnepanelen montagesysteem wordt gebruikt om zonnepanelen veilig op en schuin dak te monteren. Dit is niet alleen handig omdat de panelen dan veilig liggen. Het is ook belangrijk dat de zonnepanelen onder de juiste hoek liggen om op die manier te zorgen dat er optimaal rendement uit te halen is. Er zijn dan een aantal zaken die in ieder geval goed verzorgd moeten worden. Dit betekent dus dat het goed is om precies te weten hoe dit zit, ingeval de montage zelf wordt gedaan. Er zijn een aantal factoren die hier een rol in spelen bij de keuze.

Het soort dak
Het soort zonnepanelen montagesysteem hangt in beperkte mate ook af van het soort dak. Is dit een dak met dakpannen, een dak met bitumen of een dak met golfplaten? In het geval van bitumen wordt altijd met de zogenaamde console gewerkt. Bij golfplaten werkt men altijd met een stokschroef. Daken met dakpannen kunnen op twee manieren worden bewerkt. Enerzijds kan met een dakhaak die wordt gehaakt worden gewerkt. Anderzijds is er de mogelijkheid om met een dakhaak te werken die wordt geschroefd. Al deze zaken zijn nodig om het systeem aan het dak te kunnen bevestigen.

Rails en klemmen
De haken, stokschroeven of consoles van het zonnepanelen montagesysteem worden gebruikt om de aluminium rails mee te bevestigen. Deze rails wordt over het algemeen in de breedte geplaatst zodat de zonnepanelen in de lengte komen te liggen. Al hoeft dit niet altijd het geval te zijn indien dit niet goed uitkomt. Aan de rails worden vervolgens de klemmen bevestigd. Deze klemmen houden de zonnepanelen op de juiste plek. Het is vooral belangrijk om te beseffen dat dit eigenlijk altijd geldt. Dit staat dus los van het merk of model zonnepanelen dat wordt aangeschaft. Zoek dit dus altijd goed uit.

Meer dan vasthouden
Het zonnepanelen montagesysteem is er niet alleen om de panelen op de juiste plek te houden. Al is dit natuurlijk wel een zeer belangrijke zaak die hiermee wordt opgelost. Het is echter vooral ook zo dat met goede systemen kan worden gezorgd dat het optimale rendement uit de zonnepanelen kan worden gehaald. De klemmen die op de rails te bevestigen zijn, zijn over het algemeen te verstellen. Daardoor kan de hoek worden aangepast. Waardoor het zonlicht beter op de verschillende panelen valt. Zo is het rendement te optimaliseren met behulp van dit systeem. Dit komt omdat niet ieder dak gelijk is.