Levensduur zonnepanelen

Over de levensduur van zonnepanelen is natuurlijk altijd veel te doen. Het is belangrijk dat de zonnepanelen bijvoorbeeld langer meegaan dan de terugverdientijd. Dit is de enige manier waarop er ook echt financieel voordeel uit te halen is. Daarom is het van groot belang om naar een aantal belangrijke zaken te kijken die hier een rol in spelen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de kwaliteit van de zonnepanelen die worden gekozen. Op die manier is een goede inschatting te maken van hoe lang de panelen zullen meegaan. Kijk dan dus in ieder geval naar de volgende zaken op dit gebied.

Gemiddelde levensduur zonnepanelen
Het is goed om eerst naar de gemiddelde levensduur van zonnepanelen zoals die er nu is te kijken. Die ligt op ongeveer 25 jaar. Panelen van goede kwaliteit gaan ongeveer deze tijd mee. Dit komt door het langzame teruglopen van het rendement van de zonnepanelen, met ongeveer een half procent per jaar. Na 25 jaar is dan 12,5% minder rendement uit de zonnepanelen te halen. Op dat moment is het beter om aan vervanging te denken. Om goed te begrijpen wat dit precies betekent is het ook slim om die 25 jaar in verhouding te zetten tot enkele andere cijfers.

Milieuwinst en financiële winst
Natuurlijk is de levensduur van zonnepanelen ook belangrijk om de milieuwinst en de financiële wist ermee te berekenen. Milieuwinst is de hoeveelheid uitstoot die je bespaart. Het is natuurlijk in de eerste plaats zo dat er uitstoot nodig is om de zonnepanelen te maken. Het duurt drie gebruiksjaren om deze uitstoot te compenseren met de bespaarde energie. Dat betekent 22 jaar milieuwinst. Als het gaat om de kosten van de investering, dan duurt het tussen de 7 en 9 jaar voor dit is terugverdiend. Dat betekent nog 14 tot 18 jaar geld overhouden ten opzichte van gewoon energieverbruik.

Oppassen met kwaliteit
Het is natuurlijk wel belangrijk om erbij te vermelden dat de levensduur van zonnepanelen van 25 jaar alleen geldt voor de zonnepanelen van goede kwaliteit. Er zijn ook veel fabrikanten actief waarvan de kwaliteit minder goed is. In dat opzicht is het dus ook wel essentieel om goed uit te zoeken om welke fabrikanten het dan gaat. Door direct al de juiste keuze te maken is er dan veel voordeel uit te halen. Dit is erg belangrijk voor de lange termijn. Het is goed mogelijk om uit te vinden wat de juiste zonnepanelen zijn in dit opzicht.