Zonnepanelen kosten

Wat mogen zonnepanelen kosten? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Het overstappen op zonnepanelen kan heel gunstig zijn, maar het vergt wel een investering. Het is dan in ieder geval goed om te weten dat de prijs steeds gunstiger wordt. De kosten worden lager en de panelen worden steeds beter. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel nog geld nodig is om de zaken op orde te brengen. Het is daarom dus ook belangrijk om te weten waarop gerekend moet worden als consument. Dit hangt van een aantal verschillende zaken af. Die moeten allemaal bekeken worden.

De prijs van zonnepanelen
In de eerste plaats is er natuurlijk de prijs van de zonnepanelen. Om de zonnepanelen kosten goed in kaart te brengen, is het belangrijk om op orde te hebben wat de panelen zelf kosten, wat de omvormer kost en wat de prijs is voor de aanleg en installatie van het systeem. Over het algemeen moet bij een aantal van 8 panelen uitgegaan worden van een minimale prijs van 2.850 euro voor het complete pakket. Vanaf daar is verder te rekenen wat grotere aantallen of duurdere uitvoeringen dan zullen kosten. Dit is alvast een begin van het kostenplaatje.

Bedragen in mindering
Als het gaat om de zonnepanelen kosten, dan moet ook gekeken worden naar wat er terug te krijgen is. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er door particulieren btw teruggevraagd kan worden. Dat maakt de kosten al 21 procent lager. Voor ondernemers zijn er subsidies. Op die manier kan het investeringsbedrag lager worden gemaakt. Wanneer een goed beeld van de kosten gekregen moet worden, dan is het dus belangrijk om deze zaken hier ook in mee te nemen. Op die manier kan het er dan net iets aantrekkelijker om te investeren gaan uitzie. Dat is een belangrijke zaak in dit geheel.

Verdere kosten en mogelijkheden
Wanneer de zonnepanelen kosten worden bekeken, dan kan het slim zijn om alvast vooruit te kijken. Zo is door de besparing op de energiekosten binnen 7 tot 9 jaar de investering terug te verdienen. De panelen gaan 25 jaar mee. De omvormer gaat echter ongeveer 11 tot 12 jaar mee. Deze moet dan worden vervangen. Het is belangrijk om dit dus ook mee te nemen in de berekening. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer voor huurkoop wordt gekozen. Reken dan de totale kosten van de huurperiode uit en tel deze op bij het aanschafbedrag na de looptijd van de huur.