Gratis zonnepanelen

Er wordt weleens gesproken over de mogelijkheid om gratis zonnepanelen te krijgen en hiervan gebruik te maken om zo toch van de voordelen te kunnen genieten. Dit klinkt natuurlijk flink interessant. In dat kader is het ook goed om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. Zijn deze zonnepanelen echt gratis? Hoe is het mogelijk om hieraan te komen als consument? Er is dan een hele specifieke regeling waarover gesproken moet worden. Het gaat dan natuurlijk om het gebruikmaken van de energiebespaarlening. Dit is precies de manier waarop dit voor elkaar gekregen kan worden. Let op het volgende.

Opbrengst versus kosten
Gratis zonnepanelen dankzij de energiebespaarlening is simpelweg een som van kosten versus opbrengsten. Het investeren in zonnepanelen, inclusief installatie, zal een bepaald bedrag kosten. Aan de andere kant zullen de panelen ook jaarlijks ook een bepaald bedrag opbrengen. Doordat de opbrengst flink hoog kan zijn, is het dan mogelijk om uit het geld dat bespaard wordt ten opzichte van gewoon energieverbruik de investering in de zonnepanelen te investeren. Om dit nog beter duidelijk te maken is het wel goed om een wat meer specifieke blik hierop te werpen. Zo is precies te zien hoe dit werkt met deze regeling.

Het aangaan van de lening
Gratis zonnepanelen aanschaffen met de energiebespaarlening wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat stelt huiseigenaren in staat om leningen aan te gaan tegen een gunstige lening van rond de 3 procent. Wanneer de investering wordt opgedeeld in een jaarlijkse afschrijving en de rente die over het bedrag moet worden betaald, dan komt hier een totaalbedrag per jaar uit. In de meest gunstige gevallen is dit bedrag lager dan de totale opbrengst uit de panelen per jaar. Op dat moment zijn de zonnepanelen dus gratis te noemen, want de lening kan zo zonder zelf iets uit te geven worden afgelost.

Kleine nuance in het geheel
Er moet wel een kleine nuance in het geheel worden aangebracht. Gratis zonnepanelen via deze weg verkrijgen betekent wel vaak dat het dak van de woning extreem gunstig moet zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat de juiste hoek en de juiste ligging vereist zijn. Dat neemt niet weg dat de zonnepanelen financieren via deze lening ook aantrekkelijk kan zijn in allerlei andere situaties. Bedenk dan bijvoorbeeld dat er via deze weg nog altijd voor een heel gunstig bedrag een investering in duurzame energie kan worden gedaan. Over de gehele periode is dan wel iets uitgegeven, maar flink minder.