Goedkope zonnepanelen

De keuze voor goedkope zonnepanelen, is dat een goede? En welke panelen komen hiervoor in aanmerking? Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de mogelijkheden en de kosten. Het is slim om hier goede informatie over te vergaren. Vooral ook omdat er heel veel aanbieders zijn. Die kunnen soms hun producten heel goedkoop aanbieden. Het is echter lang niet altijd zo dat dit op de lange termijn ook de juiste keuze is. In dat opzicht is het dus vooral ook slim om te bepalen wat dus precies goedkoop is te noemen. Dit geeft een beter beeld van slimme keuzes.

Goedkope merken kiezen
Als het gaat om goedkope zonnepanelen, dan kan dit heel letterlijk worden genomen. Er zijn tientallen, of eigenlijk zelfs honderden, fabrikanten actief. Deze zijn heel verschillend als het gaat om de prijs. Vooral Aziatische fabrikanten, bijvoorbeeld uit China, bieden heel goedkoop zonnepanelen aan. Dit zijn dan vaak jonge fabrieken die nog niet zo lang meespelen op de markt. Dit kan dus als er naar het letterlijke investeringsbedrag wordt gekeken heel weinig kosten. Op het moment zelf is het dan dus een goedkoop paneel te noemen. Het is echter vooral belangrijk om ook verder te kijken naar andere zaken.

Kijken naar de lange termijn
Het is wel slim om naar de lange termijn te kijken als het om goedkope zonnepanelen gaat. Zo is de kwaliteit sterk verschillend per merk. Wanneer een zonnepaneel maar kort meegaat, dan is er dus eigenlijk geen voordeel uit de investering te halen. De terugverdientijd is immers al vaak 7 tot 9 jaar. Hoe korter de winstperiode daarna is, hoe slechter dit uitpakt. In dat opzicht kan dus ook worden gekeken naar de kwaliteit in verhouding tot de prijs. Het kan dan dus best zijn dat de zonnepanelen waarvan de investering wat groter is, uiteindelijk op de lange termijn goedkoper zijn.

Kiezen voor huur
Goedkope zonnepanelen als het gaat om een reëel bedrag, kunnen ook huurpanelen zijn. In dat geval hoeft immers niet de gehele investering in één keer worden gedaan. Er kan dan eerst enkele jaren voor een vast bedrag gehuurd worden. Daarna kan dan tegen een bepaalde korting het systeem worden aangekocht. Op die manier kan er dus ook letterlijk heel goedkoop van genoten worden. De totale kosten op de lange termijn zijn dan ongeveer gelijk aan de investering in één keer. Soms zijn ze net iets hoger. Dit kan ook een optie zijn.