Dakpan zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen worden ook wel dakpannen met zonnecellen genoemd. Dit zijn zonnepanelen die als het ware in de dakpannen verwerkt zitten. Daardoor is het in theorie mogelijk om de panelen die op het dak liggen weg te nemen. Dit is voor veel mensen een aantrekkelijk idee. Vooral ook omdat de panelen weliswaar veel voordelen bieden, maar wel als lelijk worden ervaren. De daken blijven er veel mooier en netter uitzien. Dit is een belangrijke reden om hier meer over te willen weten. Het is wel belangrijk om goed te weten op welke zaken er allemaal gelet moet worden in dit opzicht.

Duurder dan gewone zonnepanelen
Het eerste wat benoemd moet worden is dat dakpan zonnepanelen wel duur zijn. In ieder geval duurder dan dat gewone zonnepanelen zijn. Dit kan een belangrijke drempel zijn om toch niet voor deze optie te kiezen. Zo is de terugverdientijd veel langer. Daardoor is het dus ook veel lastiger om daadwerkelijk te gaan besparen door voor zonne-energie te kiezen in huis. Zelfs wanneer dit wel beter is voor het milieu, is het dus niet altijd de beste optie. Het kan wel aantrekkelijk zijn bij nieuwbouw om niet voor gewone dakpannen te gaan, maar direct voor deze optie.

De capaciteit berekenen
De capaciteit van de dakpan zonnepanelen is als vanzelfsprekend natuurlijk lager dan die van gewone zonnepanelen. Dit komt bijvoorbeeld doordat slechts een deel ervan met de film bedekt is. Anderzijds is het natuurlijk wel ook zo dat het gehele dak met de pannen bedekt kan worden. Zeker daken met hoeken en dergelijke kunnen hier voordeel van hebben. Om die reden is het dus afhankelijk van het soort dak om te bepalen of er meer te bereiken is met deze dakpannen of juist meer met het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn situaties waarin de pannen betere opties zullen zijn.

Zelfde systeem
Natuurlijk is er ook een voordeel te noemen aan het gebruik van dakpan zonnepanelen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de techniek verder geheel hetzelfde is als bij de gewone zonnepanelen. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat er geen specifieke andere omvormer nodig is ten opzichte van een systeem met gewone zonnepanelen. In dat opzicht kan dit dus ook een belangrijk voordeel zijn. Al met al kan dit dus ook een goede reden zijn om juist voor dit systeem te kiezen. Het is belangrijk om dit wel goed uit te zoeken. Uiteindelijk is dan de beste keuze te maken.