Btw zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is een zaak die altijd van belang is. Hier is namelijk mee op de kosten te besparen. Of dan toch in ieder geval voor consumenten die de panelen aanschaffen. Voor ondernemers ligt dit wel enigszins anders. Er is voor particulieren een mogelijkheid om de btw terug te vragen bij de belastingdienst. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe dit gedaan moet worden. Op die manier is er voor een nog betere prijs te investeren in zonnepanelen. Dit kan wel een belangrijk verschil maken in de keuze voor zonnepanelen en voor welke panelen er gekozen wordt.

Terugvragen bij de belastingdienst
De btw op zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst hoeft niet heel lastig te zijn. Doe dit in hetzelfde kwartaal als waarin de zonnepanelen gekocht en geplaatst zijn. Op de website van de dienst is een aanvraag in te dienen. Dit is gemakkelijk te vinden. Wanneer dit gedaan is, dan zal een gebruikersnaam en inlogcode worden toegezonden. Gebruik deze om in te loggen bij de belastingdienst en de teruggave aan te vragen. Dit gaat op dezelfde manier als ondernemers normaal gesproken hun maandelijkse of driemaandelijkse btw-aangifte doen. Het bedrag wordt dan teruggestort, minus een klein deel. Dit is het zogenaamde forfait.

Bijna 21 procent
Door de btw op zonnepanelen terug te vragen is een besparing van bijna 21 procent op het totaalbedrag te doen. Dit is immers het huidige btw-percentage. Omdat er wel een klein bedrag voor het forfait af gaat is dit wel iets kleiner. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de terugverdientijd net iets korter gemaakt kan worden. De investering wordt immers iets kleiner waardoor het besparen met de zonnepanelen sneller leidt tot het terugverdienen. Dat betekent ook dat er eerder geld overgehouden kan worden door de overstap. Het is dus van belang om dit op deze wijze te doen.

Keer op keer doen
Het belangrijkste pluspunt van btw op zonnepanelen terugvragen is dat het iedere keer opnieuw gedaan kan worden. Niet met hetzelfde bedrag, dit kan maar eenmalig. Iedere nieuwe investering kan echter opnieuw worden aangegeven bij de belastingdienst. Zo kan dus bij elke investering het geld worden teruggekregen en is de investering net iets gemakkelijker te dragen. Dit kan een belangrijke laatste zet zijn om hiervoor te kiezen. Het is wel belangrijk om de regeling, die ook wel salderen wordt genoemd, goed in de gaten te houden. Het kan in de toekomst mogelijk anders worden aangepakt door de overheid.