Zonnepanelen berekenen

Als er gesproken wordt over zonnepanelen berekenen, dan wordt er vaak eigenlijk iets anders bedoeld. Het gaat er dan om dat berekend wordt hoeveel panelen er nodig zijn om aan de behoefte van het huishouden te voldoen. Zonnepanelen hebben een bepaalde capaciteit. Aan de hand van die capaciteit is te bepalen wat er nodig om te zorgen dat dit aansluit op de wensen en behoeften die er in een bepaald huishouden zijn. Dit kan mogelijk tot bepaalde keuzes leiden die anders zijn dan eerst werd gedacht. Het is gemakkelijk om een idee te hebben van hoe dit moet worden gedaan.

De capaciteit berekenen
De capaciteit van zonnepanelen berekenen gaat aan de hand van Wattpiek, of Wp. De Wp van zonnepanelen kan enigszins verschillen. De meeste gemiddelde panelen hebben een capaciteit van 250 Wp, al zijn er ook voldoende modellen die tot 270 komen. Daarnaast zijn er de iets grotere panelen die 300 Wp capaciteit hebben. Vaak zijn die net iets gemakkelijker te gebruiken als er maar een klein dakoppervlak is. Daardoor is gemakkelijker dichtbij de hoeveelheid die verbruikt wordt in het huishouden te komen. Ook is er op een andere manier te rekenen met de cijfers die te vinden zijn.

Op zoek naar het rendement
Uiteindelijk draait het allemaal om het rendement van zonnepanelen berekenen. Dat betekent dat er een aantal variabelen bekend moeten zijn. In de eerste plaats gaat het dan om het bedrag dat is uitgegeven om in de zonnepanelen te investeren. Het aantal panelen, de capaciteit per paneel, de dakhelling en de ligging van het huis zijn ook belangrijke factoren. Op die manier is te bekijken hoeveel er per jaar uit de panelen gehaald kan worden en wat dit dan per jaar oplevert. Meestal is dit niet gemakkelijk zelf te berekenen, dus is het slim om hierbij gebruik te maken van online tools.

Andere vormen van berekenen
Zonnepanelen berekenen kan ook op allerlei andere zaken betrekking hebben. De afstand tussen de panelen wanneer deze op een plat dak worden geplaatst is hier een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is het berekenen van de terugverdientijd. Al heeft dit wel veel raakvlakken met het berekenen van het rendement. In dat opzicht is het dus vaak wel ook zo dat de ene berekening in verbinding staat met de andere. Op die manier is dus ook veel te weten te komen over de mogelijkheden die er liggen. Het is altijd goed om te bekijken hoe de verschillende soorten zonnepanelen presteren.