Afmetingen zonnepanelen

Om te kunnen bepalen wat nodig is, is de afmeting van zonnepanelen van belang. Dit is minstens zo belangrijk als de capaciteit van de panelen. Het is natuurlijk wel zo dat er veel bereikt kan worden door de juiste hoeveelheid zonnepanelen op het dak te leggen. Alleen is het dan ook wel van belang om te weten of dit ook wel past. Het is dus goed om te weten wat het formaat van de panelen is. Wat dan in ieder geval goed is om te weten, is dat er per merk en model wel enig verschil in kan zitten.

Afmetingen in vierkante meter
In de eerste plaats is het goed om de afmetingen van zonnepanelen in vierkante meter te kennen. Dit is de manier waarop dit over het algemeen wordt aangeduid. Dit is ook heel simpel. De kleinste panelen zijn meestal ongeveer 1,6 vierkante meter. De grootste modellen zijn net een slag groter. Die zijn namelijk 1,7 vierkante meter. Aan de hand daarvan is al tot op bepaalde hoogte uit te rekenen hoeveel panelen er op het dak dat beschikbaar is passen. Al is het wel belangrijk om te weten dat er wel verschil tussen de daadwerkelijke afmetingen kunnen zitten per soort paneel.

Afmetingen in cm
Wanneer de afmetingen van zonnepanelen in centimeters worden uitgedrukt, dan is goed te zien waar de verschillen in zitten. Zo zijn standaardpanelen 165×99. De grote panelen van 300 Wattpiek zijn vaak 195×99. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld CIS-panelen, die zijn eerder 126×100. Vervolgens is het ook nog eens zo dat er per fabrikant en model een millimeter of meer verschil in de daadwerkelijke lengte kan zitten. Zo kan het bijvoorbeeld om 9901 mm gaan, maar ook om 9903. Dit lijkt minimaal, maar voor juiste plaatsing kan dit wel wat verschil uitmaken. Houd hier dus goed rekening mee bij het uitrekenen.

Een legplan maken
De afmetingen van zonnepanelen zijn belangrijk voor het uiteindelijke gebruik ervan. Met de afmetingen duidelijk op papier kan een legplan gemaakt worden. Dit is de manier waarop de panelen op het dak gelegd gaan worden. Dit kan bijvoorbeeld in de lengte of in de breedte in meerdere rijen. Door optimaal uit te meten hoeveel panelen er op het dak passen is er meer capaciteit te krijgen. Aan de hand daarvan is dan mogelijk om te zorgen dat er zoveel mogelijk stroom wordt opgewekt en er dus zo min mogelijk hoeft te worden afgenomen bij de energieleverancier.