Zonnepanelen aansluiten

Zonnepanelen aansluiten is over het algemeen een taak voor specialisten. Die weten precies hoe de verschillende zaken op een goede manier moeten worden uitgevoerd. Dek bijvoorbeeld aan het aanleggen van het frame op een schuin dak. Ook wanneer een plat dak als basis dient kan dit belangrijk zijn. Het plaatsen onder de juiste hoek en in de juiste richting is geen gemakkelijke taak. Al deze zaken nemen echter niet weg dat het wel ook mogelijk is om zelf de plaatsing te doen. Het is dan natuurlijk wel van belang om te weten hoe dit op de juiste manier aangepakt moet worden.

Zelf de aansluiting doen
Een andere optie is zelf zonnepanelen aansluiten. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat dan in ieder geval honderden euro’s bespaard gaan worden. Dit is immers het bedrag voor de installatie dat helemaal wegvalt. Het vergt wel technisch inzicht. Dat begint al met het maken van het legplan. Waar komen de panelen te liggen? Hoe komt dit het beste uit met betrekking tot de aansluiting op bijvoorbeeld de meterkast? Hoe moet het frame van het bevestigingsmateriaal worden gelegd om goed uit te komen? Zorg dat dit eerst allemaal goed inzichtelijk is voor er aan het werk begonnen wordt.

Werken op het dak
Naast de technische kennis is er nog een belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden. Het gaat dan natuurlijk over de mate van veiligheid. Dit geldt op alle daken, maar misschien nog wel meer op schuine daken. Bedenk daarbij ook dat zonnepanelen aansluiten pas mogelijk is wanneer ze op het dak op de goede plek liggen. De panelen wegen gemiddeld 25 kilo, dus dat kan lastige situaties opleveren. Het is dus ook essentieel om goede voorzorgsmaatregelen te nemen zodat er zonder problemen veilig gewerkt kan worden. Denk aan valbescherming en dergelijke zaken voor optimale veiligheid op het dak.

Verdere aansluitingen doen
Niet alleen de zonnepanelen aansluiten op het dak is van belang. Het is vooral ook zaak om alles goed op het systeem aan te sluiten. Maak de zogenaamde lussen waardoor alle panelen op elkaar zijn aangesloten. Sluit dit vervolgens via de omvormer aan op de groepenkast. Doe dus eerst de panelen en dan pas de omvormer. Let wel op dat je onder hoge spanning gaat werken. Ook hier zijn technische kennis en grote mate van veiligheid dus heel belangrijk bij om te zorgen dat alles op een goede manier verloopt. Zorg dat alles ook goed en veilig wordt afgewerkt.