Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair! Er is steeds meer belangstelling voor zonne-energie systemen waar voldoende elektriciteit mee opgewekt kan worden om het jaarlijks energieverbruik mee te voorzien. Zonne-energie dat opgevangen wordt zal duurzaam omgezet worden in bruikbaar stroom en draagt u op deze manier bij aan een betere en schonere leefomgeving. Ondanks dat de zon in Nederland relatief gezien weinig schijnt kunt u toch uw energierekening aanzienlijk verlagen. De mogelijkheden zijn er, zo kunt u kiezen voor zogenoemde budget, design en performance zonnepanelen. Afhankelijk van uw wensen is het mogelijk om de zonnepanelen die het beste bij uw situatie past aan te schaffen. Op Solarwijzer vindt u alle informatie over wat u moet weten over de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen.

Zonnepanelen worden betaalbaar. Een investering in een zonnepanelen systeem is tegenwoordig ook zonder enige vorm van subsidie rendabel. Een gemiddeld huishouden van 4 personen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3500 kWh kan de investering al binnen gemiddeld 7 jaar terugverdienen. De zonnepanelen gaan minimaal 20 jaar mee, andere componenten zoals de omvormer gaan tegenwoordig gemiddeld 15 jaar mee. Veel installateurs van zonnepanelen geven 10 jaar of meer garantie op het systeem. De garantie van de fabrikant houdt in dat het systeem na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 20 jaar) nog minimaal 80% van het vermogen per zonnepaneel moet opwekken, indien dit niet het geval is heeft u recht op vervanging van de panelen die onder de maat presteren.

Zonnepanelen subsidie

Ook in 2013 is de belangstelling voor de subsidie van zonnepanelen zeer groot. De subsidiepot voor 2013 is vastgesteld op €30 miljoen euro. In augustus 2013 maakte AgentschapNL bekend dat de subsidie voor zonnepanelen is uitgeput. Er is in totaal door ruim 90.000 Nederlandse huishoudens een aanvraag ingediend bij de Rijksoverheid (Bron: AgentschapNL). Gezien het totale budget voor 2012 en 2013 is meer dan €50 miljoen euro uitgereikt binnen het kader van het subsidiebudget. Lees meer over deze subsidieregeling op pagina zonnepanelen subsidie.

Zonnepanelen aanschaffen

Het rendement van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 14% en 22%, dat wil zeggen dat maximaal 22% van het zonlicht omgezet kan worden in bruikbaar stroom. Een standaard zonnepaneel heeft een rendement van tussen de 14% en 16%, vaak is het rendement te zien op de product datasheet van de fabrikant. Daarnaast bestaan er ook hoog rendement cellen die tot 22% rendement behalen, maar zijn vele malen duurder dan een gemiddelde zonnepaneel met een lager rendement. De prijs van een zonnepaneel is afhankelijk van het aantal, merk en type van de componenten waaruit deze bestaat. Een zonnestroom systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, de bekabeling en stekkers maar moet nog wel geïnstalleerd worden.

Bij het kopen van een zonnepanelen set moet u letten op het volgende. Wat precies uw beschikbaar budget is? Hoeveel ruimte u op uw dak heeft? En wat het gewenste vermogen van de zonnepanelen set moet zijn? Aan de hand hiervan kunt u het juiste systeem voor uw huishouden vinden. Lees ook wat je het beste kunt doen voordat je besluit zonnepanelen kopen.

De onderhoud van zonnepanelen is vrij eenvoudig. Bovendien zijn de prijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor het voor steeds meer mensen interessant wordt om te investeren in zonne-energie. Neem als voorbeeld Duitse zonnepanelen. Op pagina zonnepanelen werking komt u meer te weten over hoe een particulier zonnepanelen systeem werkt. Zonnepanelen kwaliteit pagina behandeld de verschillende soorten keurmerken en kwaliteitsgaranties. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Zijn er ook nadelen? Dat leest u hier op pagina: zonnepanelen nadelen. Uw zonnepanelen kunnen door een installateur of een aannemersbedrijf geïnstalleerd worden. Houd er ook rekening mee dat uw dak in goede conditie moet zijn om hier zonnepanelen op te zetten. Indien uw dak aan vervanging of reparatie toe is kunt u het beste een dakdekker inschakelen. Indien er asbest aanwezig is, is het verstandig om deze volgens de Nederlandse wetgeving te laten verwijderen.

De geschiedenis van zonnepanelen en zonnecellen

Het gebruik van zonne-energie voor verschillende doeleinden is niet nieuw. De oude Romeinen en Grieken gebruikten spiegels en vergrootglazen om zonlicht te concentreren voor het maken van vuur en voor het verwarmen van water. Vandaag de dag gebruiken wij nog steeds spiegels in enorme zonne-energie centrales om zonlicht te concentreren voor de opwekking van elektriciteit. PV technologie zoals we dat vandaag de dag kennen is ontwikkeld in 1954 door wetenschappers bij Bell Labs en een jaar later op de markt gezet door Western Electric. Chapin, Fuller en Pearson waren in staat voldoende stroom met zonnecellen op te wekken om alledaags huishoudelijk apparatuur te voorzien van elektriciteit. Sindsdien worden zonnecellen in verschillende vormen toegepast.

Verder is er in 1982 de eerste zonne-energie centrale met een capaciteit van 1 Megawatt in werking gesteld in de stad Hisperia (Californië, VS). Sindsdien is de ontwikkeling van steeds betere PV panelen en spiegels versneld en is het mogelijk om in 2013 voor minder dan 10,000 euro een gemiddeld huishouden te voorzien van stroom met een set van 15 zonnepanelen. De schaal waarop zonne-energie wordt toegepast groeit enorm. Zo is er door verschillende partijen een project opgezet in de Sahara genaamd Desertec. De bedoeling is om het zonlicht dat daar valt om te zetten in bruikbaar stroom en deze te transporteren naar Europa.