Zonne-energie kort samengevat

SOLARWIJZER 3 oktober 2013. Het is mogelijk om zonne-energie om te zetten in een andere vorm van energie om deze vervolgens in en rondom het huis te gebruiken. Dit kan in Nederland op twee specifieke manieren, namelijk met zonnecollectoren (of de zonneboiler) en met zonnepanelen. Er is een tijd geweest dat de Rijksoverheid een subsidie gaf op zonnepanelen, maar deze is vaak erg snel op. Zo was de laatste subsidie van 2013 al ruim 4 maanden voor het eind van de regeling op.

De zonneboiler zet energie van de zon om in het opwarmen van water, dit water kan dan in het huis gebruikt worden. Deze boiler wordt vaak naast een verwarmingsketel gebruik, echter zijn er ook ketels die de functie van het verwarmingselement volledig overnemen. Zo kun je dus met zonne-energie ook je huis verwarmen. Een milieuvriendelijke manier om er lekker warmpjes bij te zitten in de winter.

Waarom zonne-energie opwekken?
Om geld te willen besparen is het een goede manier om met zonne-energie de energieverbruik in het huis te verlagen. Op deze manier is het namelijk heel eenvoudig om aan energie te komen en heb je geen omkijken naar de opwekking van zonnestroom. Eenmalige investeringskosten zorgen er voor dat je lang plezier hebt van een zonne-energie systeem. Het is daarom goed dat om in ieder geval te kijken naar de mogelijkheden van zonne-energie toepassingen. Bovendien is het zonnepanelen rendement of die van zonneboilers zelf te berekenen. Vanaf het moment dat het systeem op het dak geïnstalleerd is en in gebruik wordt genomen begint de voordeel ook meteen. Het systeem begint direct met opwekken en zorgt ervoor dat je geld verdient. Dit zorgt voor een leuke jaarlijkse besparing. Indien je meer opwekt dan verbruikt, krijg je ook nog eens een aardig zakcentje terug.

Zonnepanelen aanschaffen
Er zijn zonnepanelen die tussen de 14 en de 22% rendement hebben. Hierbij kan dus maximaal 22% van het zonlicht omgezet worden in bruikbare elektriciteit voor in en rondom het huis, maar ook voor op kantoor. Er bestaan standaard zonnepanelen en hoog rendement zonnepanelen. Bij een standaard zonnepaneel is het rendement meestal tussen de 14% en de 16%. Bij de hoog rendement cellen kunnen deze een rendement behalen van maximaal 22%. Deze zijn wel duurder in de aanschaf. Er kan niet zomaar een prijs worden genoemd voor een zonnepaneel, de prijs hangt namelijk samen met hoeveel zonnepanelen er op een dak passen, welke type er voor gekozen wordt en welk merk het gaat worden. Daarbij moet er ook nog gedacht worden aan de aan installatie van zonnepanelen en de kosten van de installatie. Het kopen van zonnepanelen zou daarom bewust moeten gebeuren. Verder zijn er een aantal aspecten belangrijk:

Wat is het budget dat beschikbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen?
Hoeveel ruimte is er vrij op het dak waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden?
Wat is het gewenste vermogen van de zonnepanelen? Hoeveel moet er op jaarbasis opgewekt worden?

Bron: Redactie Solarwijzer