Subsidieregeling Asbest eraf, Zonnepanelen erop

Een van de stimuleringsregelingen van de overheid is de regeling: Asbest Eraf Zonnepanelen Erop. Het is in de meeste provincies in middels ook met een jaar verlengd. Het is een regeling voor boeren en agrarische ondernemers. Met de regeling wil men in alle provincies oveel mogelijk asbest daken snaeren en gebruik maken van duurzame energie om de gezondheidsrisico’s te beperken. Ook is het een aanloop naar het asbestverbod in 2024.

De regeling zou doorlopen tot september 2015, maar is nu dus met een jaar verlengd. De meeste provincies hebben namelijk nog een budget beschikbaar. Het budget is trouwens per provincie verschillend. Flevoland heeft trouwens het hele budget al verbruikt.

Zo lang er budget is, wordt de regeling dus tot oktober van 2016 verlengd. Tot nu zijn er al meer dan twee miljoen vierkante meters vervagen en aan asbest verwijdert. Een uitstekende prestatie!

Enkele verschillen per provincie
In Friesland, Drenthe, Overijssel, Zeeland, Groningen, Noord-Brabant en Utrecht en Limburg heeft men besloten om de regeling met nog een jaar te verlengen. De regeling in Gelderland en Zuid Holland is gesloten. Echter men verwacht dat hij in januari van 2016 weer in deze twee provincies geopend wordt. In Noord Holland verwacht men dat men ook zal instemmen om het met een jaar te verlengen.

De regeling in het kort:
• 4,5 euro subsidie per vierkante meter asbest dak
• Minimaal moet er 250 m2 te saneren asbest dak zijn
• Sanering moet gepaard gaan met een terug plaatsing van de zonnepanelen
• Plaatsing moet minimaal 5kW-piek aan zonnepanelen
• Per aanvrager kan er maximaal 15.000 euro subsidie gegeven worden.

Asbest in boerderijen
In tal van bedrijven, woningen en ook boerderijen en stallen bij boerderijen is volop asbest gebruikt in het verleden. Het is belangrijk dat het ook allemaal verwijderd wordt. Asbest vormt immers een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk en beter om het weg te laten halen. Niet voor niets geeft de overheid nog steeds volop subsidie voor het weghalen van het asbest om het daarna te vervangen voor zonnepanelen. Het is een uitstekende actie.

Waar treffen we asbest aan op de boerderij?
Op een boerderij kan het asbest op tal van plaatsen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om asbest golfplaten welk gebruikt zijn voor de daken van de schuren. Hier is ook het programma asbest eraf zonnepanelen erop gericht. Het is echter ook mogelijk dat er asbest in de isolatie is gebruikt bij de boerderij of in het cement van de woning. Er zijn ook hier volop mogelijkheden waarop het asbest is gebruikt. Het is goed voor de boer om een inventarisatie te maken om zo een goed beeld te maken en te krijgen van de hoeveelheid asbest in de boerderij.

Asbest gevonden? Wat nu!
Het beste is het om een asbest specialist in te schakelen om het asbest op de juiste manier te verwijderen en weg te halen. Het kan simpelweg door een of meerdere offertes op te vragen en om een adviseur rondom asbest op de boerderij te laten komen. De situatie kan in kaart gebracht worden en vervolgens kan besproken worden wat de beste vervolgstap is.

Asbest verwijdering
Asbest kun je in en rondom je woning aantreffen. Ook bij agrarische bedrijven en tal van andere bedrijfspanden en kantoren zijn er in het verleden ook volop asbest materialen gebruikt. Voordat bekend was dat het slecht was voor mensen is het volop gebruikt. Het is namelijk een uitstekend materiaal wat je op verschillende manieren uitstekend kunt gebruiken. Nu zijn we echter op een punt dat we weten dat het slecht is voor onze gezondheid en moet het asbest verwijderd worden.

Het asbest laten verwijderen
Ook al zou je het asbest zelf verwijderen willen dan nog kan de wet ons het moeilijk maken. Er zijn namelijk een tweetal woonbesluiten van 2012 en 2015 welke het soms verbieden om dit te doen. Het is goed om dan een specialist in te schakelen om het vakkundig en goed te verwijderen. Ook kan het natuurlijk een keuze van jezelf zijn om geen asbest zelf te verwijderen. Het is slim om het aan een specialist over te laten.

Asbest gevaren
Asbest kan voor een groot aantal gevaren zorgen. Het gaat hier vooral om de gevaren voor de gezondheid. Je kunt verschillende soorten van kanker krijgen door asbest krijgen. Het is natuurlijk beter om dit te voorkomen. Doordat het gebruik van asbest al is verboden is het gelukkig niet meer mogelijk om er nog zoveel mee in contact te komen. Nog wel vinden we het veel in oude gebouwen. Het kunnen woningen zijn waarin asbest is gebruikt, maar ook kantoorpanden, ziekenhuizen of andere oude bedrijfspanden. Het is belangrijk om te weten of er ook asbest in je gebouw aanwezig is. Op die manier is het mogelijk om de asbest gevaren te beperken.

Hoe kun je de asbest gevaren in kaart brengen?
Het is slim en verstandig om een asbest inventarisatie te laten uitvoeren door een asbest specialist. Een basis asbest inventarisatie is vaak al mogelijk vanaf 350 euro. Op basis hiervan kan besloten worden om een uitvoerige inventarisatie te gaan doen. Vervolgens weet je precies met welke asbest gevaren je te kampen hebt en of er actie ondernomen moet worden.

De asbest gevaren weghalen!
Als er asbest voorkomt in je woning dan is het belangrijk om actie te ondernemen om het te verwijderen. Zeker als je wilt gaan verbouwen of renoveren in je woning is het slim om dit te doen. Ook bij het slopen van een woning om een deel hiervan is het slimmer en beter om het asbest eerst weg te halen. Men noemt het ook wel asbest saneren.

Wat zijn de kosten van het asbest verwijderen?
Het is natuurlijk goed om te weten wat de kosten zijn wanneer je asbest wilt verwijderen. Het is slim om meerdere offertes op te vragen om zo een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en opties. Kies ervoor om een goed bedrijf in te schakelen. Natuurlijk moet je op de kosten letten. Echter als het goedkoop en slecht is gedaan dan loop je nog een gezondheidsrisico en ben je er uiteindelijk nog niets mee opgeschoten. Vraag meerdere offertes op bij verschillende asbest specialisten om zo een goed beeld te krijgen van wat er allemaal kan en wat er allemaal mogelijk is.

Gebruikte externe bronnen:

> Kenniscentrum InfoMil
> Rijksoverheid
> Arboportaal over asbest
> Subsidie asbest
> Atlasleefomgeving
> Stichting Certificatie Asbest Ascert
> Inspectie leefomgeving over asbest
> Landelijk Asbestvolgsysteem