Is een investering in zonnepanelen verstandig?

Het is oktober 2013 en de subsidie voor zonnepanelen is op. Bovendien krijgt ook Nederland te maken met een fiscale regeling voor zonnepanelen. Een koper van zonnepanelen betaalt de belasting voor de aanschaf van de panelen en daar bovenop de belasting over de vergoeding die verkregen wordt bij het terugleveren van stroom. Een koper van zonnepanelen is vanaf nu een ondernemer. En die ondernemer kan de belasting van de panelen aan het eind van het jaar terugvragen.

Een slimme meter?
Er zijn echter wel meetproblemen. De vraag is hoe er bepaalt wordt welke stroom van wie afkomstig is. Met een ‘slimme meter’ kun je zien waar de stroom vandaan komt, de energieleverancier of van jouw zonnepanelen. Maar niet iedereen beschikt over deze slimme meter. De prijs van zo’n energiemeter bedraagt ongeveer 60 euro exclusief btw. De belangrijkste vraag die men zich toch zal afvragen is of zonnepanelen nog interessant genoeg zijn om te kopen. Het grootste voordeel op dit moment met ingang van de nieuwe regeling is dat men de aanschafprijs van de panelen en omvormers fiscaal mag aftrekken. Hierdoor bespaar je een paar honderd euro’s per jaar. Dit is niet het geval als je niet genoeg stroom opwekt met de panelen, omdat dan de vergoeding van de stroom lager uitvalt door de btw.

Belasting terugvragen
Elke zonnepaneel bezitter die minder dan 1345 euro btw per jaar ontvangt met zelf opgewekte stroom kan een ontheffing van de btw plicht vragen. De aftrek voor de aanschaf van de btw vervalt dan ook. Dit zegt de woordvoerder van het ministerie van Financiën. Meer informatie hierover? Bekijk de website van de Rijksoverheid.

Een zonne-energiesysteem kopen
Zonnepanelen zijn dus toch nog aantrekkelijk genoeg om hierin te investeren , zoals ook beschreven is op OfferteAdviseur.nl. Het beste wat je kunt doen als je zonnepanelen wilt kopen is om eerst zonnepanelen installateurs uit eigen regio te vergelijken. Dit kun je doen door simpel een formuliertje in te vullen en vervolgens ontvang je 3 offertes van installateurs uit eigen regio. Vergelijk snel 3 zonnepanelen installateurs vergelijken en bespaar veel geld!

Bron: OfferteAdviseur.nl