Vervijfvoudiging zonnepanelen in China per 2015

DUURZAAM BEDRIJFSLEVEN 2 Februari 2013. In 2015 moet er in China voor 35 gigawatt aan zonne-energie staan, bijna vijf keer de 6,5 gigawatt van wat er nu staat.

In 2011 verhoogde de volksrepubliek zijn doestelling voor 2015 al naar een verbazingwekkende 21 gigawatt. De nieuwe doelstelling van 35 gigawatt doet er nog eens een schepje van 67 procent bovenop. Een handige zet ten tijden van bodemprijzen op de zonne-energiemarkt.

Bodemprijzen
Voor zonnepaneelfabrikanten is het op het moment crisis, voor afnemers van zonnepanelen hoogtijdagen. Door een overschot aan productiecapaciteit proberen fabrikanten wereldwijd hun zonne-energieproducten tegen bodemprijzen te slijten.

Uit Duitsland komt de grondstof voor zonnepanelen, polysilicium, voor spotprijzen de Chinese grens over. In Duitsland worden weer tegen bodemprijzen Chinese zonnepanelen ingevoerd. China wil uit deze cirkel breken door de thuismarkt aan te jagen. Daarnaast gaat het land per februari importtarieven heffen op westers polysilicium.

Kolen en smog
China heeft nog meer redenen om zijn zonne-energie markt te versnellen. Zo verbrandt het bijna evenveel kolen als de rest van de wereld samen en worden steden geplaagd door smog. In Peking is op sommige dagen geen hand voor ogen te zien, laat staan dat er normaal geademd kan worden.

De afgelopen twee jaar namen CO2-emissies met 3 procent af, maar niet dankzij China. Daar stak de groei van de CO2-uitstoot schril af tegen dalingen in Europa en de VS.

Goede tweede plek
Op de wereldranglijst staat China op een goede tweede plek als het om zonnepanelen gaat, met 6,5 gigawatt aan zonne-energie. Duitsland is met afstand eerste; dit jaar is het door de grens van 30 gigawatt heen gebroken. In het land met de grootste economie ter wereld, de VS, staat na een recordjaar 5,9 gigawatt aan opgesteld vermogen.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl