Groene Stroomchecker adviseert vervuilende Essent

VARA KASSA GROEN 22 januari 2013. De Groene Stroomchecker van de HIER klimaatcampagne die vorige week werd gelanceerd geeft voornamelijk als advies om over te stappen op de groene stroom van sponsor Essent. Dat energiebedrijf komt uit een (groene stroom-) onderzoek van Consumentenbond en Greenpeace juist als een vervuilend bedrijf naar voren. Volgens de Consumentenbond is dit geen goede manier om consumenten voor te lichten.

Bekijk hier een fragment van Vara Kassa Groen over dit onderwerp.

Uitkomst
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt hierover in Kassa Groen: “Het is wel heel opvallend dat die tool van HIER een totaal andere uitkomst geeft dan de test van de Consumentenbond en Greenpeace. We betreuren het beeld dat daar uitkomt, namelijk dat een partij die wij helemaal niet zo groen vinden er elke keer als allergroenst uitkomt.”

Sponsor
De HIER klimaat campagne wordt betaald door Essent en heeft de Groene Stroomchecker anders in elkaar gezet dan gebruikelijke tests waardoor haar sponsor goed uit de bus komt. Bart Combee zegt hierover: “In de vergelijker van de Consumentenbond en Greenpeace komt Essent ruim onder middenmoot en bij HIER staat hij bovenaan. Dat komt door het verschil in meten. Wij hebben gekeken hoeveel Essent en andere energiemaatschappijen investeren in duurzame energie en daar komt Essent niet goed uit.”

Investeringen
In het onderzoek van de consumentenbond en Greenpeace worden investeringen in duurzame energie meegewogen omdat dat volgens deze organisaties de enige manier is om te bepalen of groene stroom écht groen is. HIER rangschikt uitsluitend op het product, niet op het bedrijf.

Controle
Sible Schöne, directeur van de HIER klimaatcampagne bevestigt dat hij wordt betaald door Essent. In Kassa Groen reageert hij op de beschuldigingen. Hij zegt in het programma dat hij zich kan voorstellen dat mensen denken dat hij Essent promoot omdat hij door ze wordt betaald. Doordat hij de informatie heeft laten controleren door de bedrijven zelf vindt hij dat de test objectief genoeg is. Dat Essent altijd bovenaan het lijstje adviezen staat komt volgens Schöne uitsluitend omdat de bedrijven op grootte zijn gerangschikt.

NOS Journaal
Op maandag 14 januari 2013 besteedde het NOS Journaal aandacht aan de Groene Stroomchecker. Het journaal adviseert de kijker om zelf via de Groene Stroomchecker te kijken hoe groen hun groene stroom is.

Bron: Vara Kassa Groen

NB: Solarwijzer adviseert daarom de Groene Stroomchecker van HIER klimaatcampagne niet te gebruiken