Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Het gaat dan niet alleen om merken en modellen. Het gaat dan juist vooral om de manier waarop de panelen werken. Het is dus ook belangrijk om goed te weten welke verschillen er zijn. Op die manier is het gemakkelijker om de juiste keuze voor een bepaald soort paneel te maken. Al zal juist na het herkennen van de verschillen wel het type en de fabrikant een rol gaan spelen bij de keuze.

Fotovoltaïsche zonnepanelen
De bekendste soorten zonnepanelen zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit zijn de panelen die zonlicht in elektriciteit omzetten. Je hebt hier twee verschillende soorten in. In de eerste plaats zijn er monokristallijn zonnepanelen. Deze werken het best bij direct zonlicht. Daarnaast zijn er de polykristallijn zonnepanelen. Die zijn iets goedkoper. Bovendien presteren ze het best bij niet direct zonlicht. Dat maakt ze vaak iets geschikter voor gebruik in Nederland. Wel is het rendement ook iets lager dan dat van monokristallijn panelen.

Hybride zonnepanelen
De soorten zonnepanelen die iets minder vaak voorkomen, zijn de hybride zonnepanelen. Deze kunnen zonlicht niet alleen in stroom omzetten, ze kunnen ook iets met de warmte. Daardoor is het deels ook een zonnecollector te noemen. Ook hier zijn twee varianten van. De PVT-zonnepanelen zijn in de eerste plaats van belang voor het omzetten van zonlicht in energie, met warmte als bijzaak. PVT-zonnecollectoren doen precies het omgedraaide. In de eerste plaats gaat het om warmte met energieopwekking als bijzaak.