Wat kosten zonnepanelen?

De vraag: wat kosten zonnepanelen houdt veel mensen bezig. Dat komt omdat er veel verschillende informatie over te vinden is. Het is belangrijk om dit voor eens en voor altijd duidelijk te hebben. In de eerste plaats is het slim om het meest algemene antwoord als leidraad te nemen. Als het gaat om de gemiddelde prijs van zonnepanelen in Nederland, dan komt die uit op rond de €5.300,- voor 16 zonnepanelen. Dit geeft een goede indicatie van de mogelijkheden. Al zijn er natuurlijk heel veel afwijkende vormen. Daarom is het ook belangrijk om wat dieper op de mogelijkheden in te gaan.

Kosten per m2
De kosten van zonnepanelen per m2 kunnen wel enigszins variëren. Dat komt bijvoorbeeld doordat er meerdere varianten zijn. Ook zijn er meerdere fabrikanten actief. Daarnaast is de omvang van een paneel over het algemeen niet precies 1 m2. De panelen zijn over het algemeen groter. De afmetingen liggen meestal tussen 1,6 m2 en 1,7 m2. De prijs per m2 kan daardoor variëren tussen €160,- en €175,- per m2. Door de totale oppervlakte te berekenen is dan een redelijk goed beeld te krijgen van de kosten.

Kosten per paneel
Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om de panelen per stuk te berekenen. Op die manier is ook een beeld te krijgen van de kosten. Een gemiddeld zonnepaneel koste tussen de €250,- en €290,-. Er zijn ook panelen met een hoger vermogen en meer rendement. Die panelen beginnen juist bij een prijs van €290,-. Over het algemeen lopen de gemiddelde kosten per paneel voor deze panelen op tot ongeveer €350,-. Aan de hand daarvan is goed te bepalen hoeveel het gaat kosten om een aantal panelen te laten plaatsen.