Wat kosten 12 zonnepanelen?

Wie heel precies wil weten hoeveel de plaatsing van 12 zonnepanelen gaat kosten, doet er goed aan om dit uit te rekenen aan de hand van Wattpiek. Dit is wat de panelen aankunnen. Dit is gemakkelijker dan het uitrekenen per paneel of per m2 omdat deze zaken per paneel flink kunnen verschillen. De Wp is echter altijd nagenoeg gelijk, namelijk gemiddeld zo’n 250 Wp. Daardoor is het dus ook gemakkelijk mogelijk om de totale kosten te berekenen wanneer bekend is wat een paneel per Wp kost.

De kosten per Wp
Aan de hand van de gemiddelde prijzen van de verschillende zonnepanelen en de gemiddelde kosten voor het installeren, wordt over het algemeen bepaald dat een zonnepaneel €1,16 per Wp kost. Dat betekent dus dat 1 paneel 250×1,16=€336,- kost. Dit kan dus wel enigszins afwijken. Dat hangt immers af van de daadwerkelijke kosten van het paneel dat gekozen wordt en de daadwerkelijke kosten die de installateur rekent. Houd hier dus wel rekening mee bij het aanvragen van offertes.

Kosten per 12 panelen
Wat de kosten voor 12 zonnepanelen zijn is relatief gemakkelijk uit te rekenen aan de hand van deze cijfers. 12×336=€4.032,- voor het aanleggen van deze reeks panelen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat er per fabrikant en per installateur wel kleine afwijkingen kunnen gelden. Kijk ook altijd goed na of er kortingen gelden op dat moment. Zoals het ook slim is om te bekijken hoe het zit met subsidies en dergelijke. Deze regelingen zijn zo nu en dan gevoelig voor veranderingen.