Hoe groot zijn zonnepanelen?

Om goed te kunnen berekenen hoeveel er nodig zijn, is een antwoord op de vraag hoe groot zijn zonnepanelen zeer gewenst. Zo is goed te bepalen hoeveel er op het dak passen. Het is vooraf in ieder geval goed om te weten dat de afmetingen enigszins kunnen afwijken aan de hand van het model en het merk van de panelen. Dit is belangrijk om te weten. De kwaliteit van de panelen is een belangrijke factor, maar weten hoe ze kunnen passen op een dag is minstens zo belangrijk.

In m2 uitdrukken
Het is het gemakkelijkst om de vraag hoe groot zijn zonnepanelen in m2 uit te drukken. Over het algemeen zijn die tussen 1,6 m2 en 1,7 m2 groot. Daarbij liggen de panelen van de meeste fabrikanten tussen 1,60 m2 en 1,65 m2. Toch is het wel belangrijk om te weten dat er dus ook enkele uitschieters naar boven tot 1,7 m2 zijn. Over de gehele oppervlakte van het dag kan dit wel flink schelen als er veel panelen worden geplaatst.

In precieze afmetingen
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat er ook naar de precieze afmetingen gekeken moet worden. Zo zijn er panelen met een lengte van 1640 tot 1650 mm terwijl de breedte varieert tussen 990 mm en 995 mm. De panelen die 1,7 m2 groot zijn, zijn echter heel anders van vorm. Die zijn bijvoorbeeld 1602 mm bij 1061 mm. Daardoor wordt de plaatsing ervan op het dak dus ook heel anders. Zoek dit dus altijd goed uit.