Hoe duur zijn zonnepanelen?

Hoe duur zijn zonnepanelen? Dat is de vraag die iedereen die de panelen nog niet heeft aangeschaft bezighoudt. Er zijn verschillende antwoorden hierop te geven. Het is daarom dus goed om te bekijken hoe dit precies berekend wordt. Er is de mogelijkheid om de prijs per paneel te berekenen of per 1 m2. De methode die echter het meest geschikt is, is het berekenen van de prijs per Wattpiek. Dit maakt het goed mogelijk om heel precies uit te rekenen wat de mogelijkheden zijn.

Prijs per wattpiek
Het is gemakkelijk om uit te gaan van 250 Wp per paneel. Deze panelen kosten vaak gemiddeld net iets meer dan €250,- per paneel. Het is echter wel ook belangrijk om de totale kosten erbij te betrekken, dus ook de kosten van installatie en de kosten voor de omvormer. Op die manier kom je tot een prijs van ongeveer €1,16 per Wp. Over 250 Wp is dat dan dus een prijs van €336,-. Omdat er voor rijtjeshuizen bijvoorbeeld 8 panelen worden gebruikt, komen de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen in deze situatie uit op €2.688,-. Dit is natuurlijk zonder eventuele subsidie, cashback of andere kortingen.

Afhankelijk van de situatie
Het is goed mogelijk dat de panelen op het dak van een vrijstaand huis worden geplaatst. De vraag: hoe duur zijn zonnepanelen, is dan op ongeveer gelijke wijze te beantwoorden. Vermenigvuldig dan de prijs per Wp met het aantal Wp per paneel en het aantal panelen. Dit geeft een goed beeld. Bedenk dat de panelen 25 jaar meegaan, maar de omvormer ongeveer halverwege deze tijd moet worden vervangen. Dit kan ook meegerekend worden.