Asbest

Zonnepanelen en asbest. Een van de regelingen waar de overheid nog geld in steekt op het gebied van subsidie is de regeling voor zonnepanelen en asbest. Het wordt ook wel asbest eraf en zonnepanelen erop genoemd. Het is de bedoeling dat mensen met grote schuren (vooral boeren) hun asbest daken eraf halen om ze voor nieuwe daken te vervangen om daarna er zonnepanelen op te plaatsen. Het is een goede regeling en maakt het mogelijk om van een voor de gezondheid potentieel slechte situatie een duurzame oplossing te vinden. Een oplossing waarbij men dus van wat slechts iets goeds heeft gemaakt. Het klinkt allemaal erg mooi.

Een goede regeling! Wie gaat het uitvoeren?
Het is natuurlijk een goede regeling. Om er gebruik van te maken moet je wel een minimaal aantal vierkante meters aan asbest dak vervangen. Het is goed om dit te laten doen door een specialist die asbest verwijderen kan. Vervolgens is het mogelijk om een nieuw dak te laten plaatsen. Een aannemer kan je hier het beste bij helpen om het nieuwe dak te plaatsen. Vervolgens is het mogelijk om de zonnepanelen te plaatsen. Het is goed om te zien welke verschillende mogelijkheden er zijn om een goede leverancier te vinden. Je kunt je laten adviseren door vrienden en bekenden. Ook kun je het internet gaan afspeuren. Wij hebben echter nog een advies.

Hoe vind je de beste leverancier voor een goede prijs?
Het antwoord hierop is niet moeilijk. Het is nodig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om vervolgens een goede leverancier te vinden en te selecteren. Vergelijk de offertes en maak vervolgens een goede keuze. Het is goed om niet alleen op de prijzen en kosten te letten, maar vooral op de kwaliteit van het werk. Hier kun je dan volop van genieten.

Asbestdaken
Door de jaren heen zijn er volop asbestdaken geplaatst. Het gaat hier niet alleen om de daken met asbest golfplaten voor schuren en bedrijfspanden, maar ook voor daken van particuliere woningen. Het asbest is eigenlijk in zoveel verschillende bouwmaterialen gebruikt, dat het volop te zien is. Kies er voor om het asbest te saneren om zo een beter dak te krijgen.

Een goed dak!
Het is natuurlijk belangrijk om een goed en sterk dak te hebben wat je tegen weer en wind beschermt. Het is echter niet de bedoeling dat door het asbest er nu opeens een gevaar ontstaat voor de gezondheid. Het is daarom slim en verstandig om een asbest inventarisatie uit te laten voeren om vervolgens het aanwezige asbest te laten verwijderen.

De asbestdaken op een boerderij!
Het is goed om te weten dat voor grote schuren met asbestdaken er speciale regelingen zijn. In 2015 en ook in 2016 (in de meeste provincies) is het mogelijk om een subsidie te krijgen om het oude asbestdak te verwijderen. Hierna kun je op het nieuwe dak een zonnepaneel laten plaatsen. De subsidie regeling asbest eraf en zonnepanelen erop maakt het mogelijk om een goede deal te krijgen.

Kies voor een succesvolle switch!
Of het nu gaat om een dak van een woning of een dak van een grote schuur: het is slim om ervoor te kiezen om het dak te vervangen en het dak te saneren. Zorg ervoor dat je de daken goed vrij houdt van asbest en het hierdoor mogelijk is om in een gezonde omgeving te wonen, te leven en te werken.

Asbest in schuren
Ook in schuren is volop asbest gebruikt in het verleden. Het was een betaalbaar bouwmateriaal met uitstekende eigenschappen op de risico’s voor de gezondheid na natuurlijk. Hierdoor is ook besloten om het gebruik te verbieden van asbest. Door het hele land zijn er in vele schuren bij boeren echter nog asbest daken en op andere manier asbest in schuren aan te treffen. Hoewel het vaak geen directe bedreiging voor de gezondheid oplevert is het belangrijk om ze te verwijderen. De overheid is hierin de grootste voorstander. Ze hebben het asbest eraf, zonnepanelen erop subsidie programma in het leven geroepen. Op die manier worden de slechte materialen verwijderd en komen er dus duurzame zonnepanelen voor in de plaats. Voor veel boeren en eigenaren van grote schuren met asbest is het al een goede reden geweest om hier gebruik van te maken.

Een gezonde toekomst!
Ondanks dat het geen direct risico is voor de gezondheid, is er wel degelijk een risico aanwezig dat de asbest op de daken afbreken en zo stofdeeltjes verspreiden in en rondom de schuren. De eigenaren, maar ook passanten kunnen dan de asbest stofdeeltjes inademen. Dit met alle nare gevolgen van dien. Het is daarom beter en verstandiger om het asbest te verwijderen uit de schuren.

Wat kost het asbest verwijderen?
Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten wat de kosten zijn van het asbest verwijderen. Kijk naar de mogelijkheden en manieren om te ontdekken wat de kosten zijn van het asbest verwijderen. Zorg ervoor dat het asbest op een professionele manier verwijderd en afgevoerd wordt. Vervolgens is het belangrijk om bij verschillende partijen een offerte op te vragen om de kosten te ontdekken van het asbest in de schuren verwijderen.

Asbest bronnen:
> Kenniscentrum InfoMil
> Asbestwegwijzer van Kenniscentrum InfoMil
> Rijksoverheid.nl
> Arboportaal
> Subsidie asbest
> Atlasleefomgeving
> Ascert
> Inspectie leefomgeving
> Landelijk Asbestvolgsysteem