Zonnepanelen kopen

U wilt zonnepanelen kopen en zo uw energieverbruik verlagen? Dat is een goede overweging, want zonnepanelen zijn zeer rendabel en helpen u om uw elektriciteitsrekening aanzienlijk te verlagen. Een gemiddeld zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen kan namelijk op jaarbasis gemiddeld 3250 kWh opwekken. Dit is voldoende om de energiebehoefte van een huishouden van drie personen volledig of grotendeels te voorzien. Op Solarwijzer leest u in 9 stappen alles wat u moet weten voordat u overgaat tot aankoop van zonnepanelen.

Voordat u daadwerkelijk overgaat tot aankoop van zonnepanelen raadt Solarwijzer u aan om de volgende stappen te doorlopen:

1) Waarom wil ik zonnepanelen kopen?
2) Is mijn woning en dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?
3) Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?
4) Wat is het gewenste vermogen van het systeem?
5) Hoe wil ik de aankoop van mijn zonnepanelen financieren?
6) Kan ik gebruik maken van een subsidieregeling?
7) Vraag gratis en vrijblijvend advies en offertes aan
8) Vergelijk het aanbod van verschillende installateurs
9) De aankoop en installatie van de zonnepanelen

1) Waarom wil ik zonnepanelen kopen?
Voordat u begint met het verdiepen in de technische aspecten, het rendement en de kosten van zonnepanelen is het verstandig om u zich af te vragen waarom u zonnepanelen wilt kopen. Hierdoor kunt u zich doelgerichter laten informeren en achterkomen welke oplossingen het beste bij uw wensen en situatie aansluiten. Er kunnen verschillende redenen zijn om zonnepanelen te kopen, te denken valt aan; milieuoverwegingen, energiebesparing, investering in uw woning (energielabel verbeteren) of een combinatie van deze redenen. Als u weet wat voor u de belangrjkste reden is of redenen zijn om zonnepanelen te laten installeren kunt u straks een veel doegerichter gesprek voeren met uw zonnepanelen installateur. De reden dat u zonnepanelen wilt kopen kan bepalend zijn voor bijvoorbeeld de type zonnepanelen, prijscategorie en terugverdientijd.

2) Is mijn woning en dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?
Koopwoning of huurwoning?
Om er achter te komen of uw woning geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen is het allereerst belangrijk om te weten of u een koopwoning of in een huurwoning woont. Vanzelfsprekend is het plaatsen van zonnepanelen bij een koopwoning veelal interessanter dan bij een huurwoning. Daar waar u bij een koopwoning zelf kunt beslissen of u zonnepanelen op uw dak laat plaatsen moet u bij een huurwoning in vrijwel alle gevallen toestemming hebben van uw huisbaas of woningcorporatie. Tevens is het plaatsen van zonnepanelen bij een huurwoning over het algemeen minder interessant als u op voorhand niet weet hoelang u de woning wilt en mag huren. Het meeverhuizen van zonnepanelen is over het algemeen wel mogelijk maar dit brengt extra kosten met zich mee en heeft wellicht ook wel gevolgen voor de garantie op uw zonnepanelen.

Woonhuis of appartement met VVE?
Als u in een woonhuis / eengezinswoning woont met volle eigendom, zijn er in vrijwel alle gevallen geen belemmeringen met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen. Echter als u een monumentaal pand bewoont, moet u in veel gevallen wel een vergunning aanvragen bij de gemeente waar u woonachtig bent.
Als u in een appartement woont heeft u altijd te maken met een VVE; als een appartementenxcomplex wordt gesplitst in appartementsrechten is er namelijk altijd een VVE. In de praktijk is de ene VVE meer actief dan de andere maar de oprichting er van is verplicht. Hierop zijn dan ook geen uitzonderingen. Bij een VVE zijn er aantal zaken waarmee u rekening moet houden:
1) Het dak van het appartementenxomplex is eigendom van de VVE, dus voor het plaatsen van zonnepanelen moet er dan ook toestemming zijn van de VVE.
2) De zonne-energie die door het zonnepanelensysteem wordt opgewekt kan op diverse manieren worden gebruikt: door de VVE zelf, door de bewoners van het complex of door het terug te leveren aan het net. De keuze hierin bepaalt uiteindelijk ook het rendement.

Wat is de beschikbare oppervlakte op uw dak?
Standaard zijn de afmetingen van een zonnepaneel zo een 100 cm bij 165 cm. Op schuine daken worden de panelen met de lange kant omhoog gemonteerd (portret opstelling) en op een plat dak worden deze altijd in de breedte geplaatst (landschap opstelling).

Alvorens de installateurs u een kostenplaatje kunnen opgeven voor het aanschaffen van een zonnepanelen systeem zijn zij vooral benieuwd naar hoeveel oppervlakte op uw dak beschikbaar is. Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak wordt er rekening gehouden met de onderlinge afstand tussen de rijen. Belangrijk is dat de panelen niet in elkaars schaduw staan.

Wat is de oriëntatie van uw dak?
Om optimaal gebruik te maken van zonne-energie is het gewenst dat de beschikbare ruimte op uw dak naar het zuiden gericht staat. Daarbij zou de dakhelling tussen de 30 en 40 graden moeten liggen. Indien uw dak niet aan deze criteria voldoet is het nog steeds rendabel om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen. Een professionele installateur kan u hierbij uitgebreid advies geven. Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden voor u zijn en wilt u een vrijblijvend en gratis aanbod op maat ontvangen van verschillende installateurs uit uw regio? Vul dan het aanvraagformulier in op pagina zonnepanelen offerte. Dit is snel, gratis en bespaart u tot wel 40% op de aankoopkosten.

3) Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?
Als u zonnepanelen wilt laten plaatsen op het dak dan is daar meestal geen vergunning voor nodig, mits u een monumentaal pand bewoont, dan kan het noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen bij uw gemeente. Alhoewel er in veel situaties niet nodig is om een vergunning aan te vragen, zijn er wel regels die gehanteerd moeten worden. De hellingshoek van een zonnepaneel moet bijvoorbeeld hetzelfde zijn als die van het dak (alleen bij een hellend dak). Wanneer er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan hier een boete voor gegeven worden. U krijgt dan te maken met een bestemmingsplan en dan is er wel een vergunning nodig. Meer informatie hierover is te vinden op pagina zonnepanelen vergunning.

4) Wat is het gewenste vermogen van het systeem?
Afhankelijk van uw huidige verbruik bepaalt u hoeveel kWh stroom u per jaar met de zonnepanelen wilt opwekken. In Nederland is er een limiet gesteld op de hoeveelheid stroom die u mag terugleveren aan uw energieleverancier (salderen tot 5000 kWh). Dit betekend dat tot 5000 kWh terug geleverde stroom wordt verrekend met uw afname bij uw energieleverancier.

In Nederland zal bij een optimale oriëntatie opbrengsten gehaald worden van 850 kWh tot 900 kWh per 1000 Wp vermogen. Dit heeft te maken met de technische werking van zonnepanelen en is het gebruikelijk dat men met een factor 0.9 werkt voor de berekening van het zonnepanelen rendement. Als het totale vermogen van uw zonnepanelen systeem bijvoorbeeld 4000 Wp is, dan kunt u in Nederland in normale omstandigheden zo een 3600 kWh aan stroom mee opwekken (4000*0.9=3600 kWh). Maar hoe werken zonnepanelen? Dat lees je op pagina werking zonnepanelen.

5) Hoe wil ik de aankoop van mijn zonnepanelen financieren?
Om de zonnepanelen te financieren kan er zo nu en dan subsidie aan worden gevraagd. Voor particulieren is het budget van 2012 en 2013 inmiddels op. Als er sprake is van grootschalige zon-PV projecten, dan kan er wel subsidie aan worden gevraagd via de SDE+ regeling. Het gaat hierbij dan over een vermogen van meer dan 15 kilowattpiek en moet het systeem aangesloten zijn op een grootverbruik aansluiting. Als het over de zonnewarmtesystemen gaat, dan moet het meer dan 100 vierkante meter zijn. Naast subsidies is het ook mogelijk om een lening aan te vragen voor de financiering van zonnepanelen of via een zogenoemde crowdfund. De prijzen van zonne-energie panelen zijn de afgelopen tijden sterk gedaald. Lees verder op pagina: financiering zonnepanelen. Het is daarnaast verstandig om eerst zonnepanelen te vergelijken alvorens u zonnepanelen koopt.

6) Kan ik gebruik maken van een subsidieregeling?

7) Vraag gratis en vrijblijvend advies en offertes aan

8) Vergelijk het aanbod van verschillende installateurs

9) De aankoop en installatie van de zonnepanelen