Zonneboiler

Een zonneboiler is erg duurzaam en met een zonneboilersysteem kunt u uw energiekosten aanzienlijk verlagen. Het warme water dat u in de keuken en in de badkamer gebruikt kan vanuit de zonneboiler installatie afgetapt worden. Het is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu want het zorgt voor het voorkomen van CO2 uitstoot. Er wordt hierbij namelijk gebruik gemaakt van zonne-energie en niet van fossiele brandstoffen. De zonneboiler zal altijd duurzaam blijven want zonlicht zal nog enkele miljarden jaren op aarde vallen. Daar kunnen wij altijd gebruik van maken door enkel de energie die de zon afgeeft op te vangen en om te zetten in bruikbare energie. Een andere toepassing is het gebruik van zonnepanelen om zonnestroom mee op te wekken.

Verder bestaat bijna de helft van uw energienota uit stookkosten voor warm water en het verwarmen van uw huis. Met de stijgende prijzen voor aardgas in gedachte, is het aanschaffen van een zonnecollector daarom een goede investering voor uw huis. Naas het feit dat u op deze manier gebruik maakt van duurzame energie heeft het plaatsen van een zonneboilersysteem ook een positief effect op de waarde van uw woning. Uit een grootschalig onderzoek van de Tilburg University is gebleken dat woningen met duurzame energiebesparende maatregelen gemiddeld sneller verkocht worden. Daarnaast zijn kopers bereid om gemiddeld een hoger bedrag te betalen voor deze woningen.

Soorten zonneboilers

Zonneboilers komen in verschillende soorten en maten. Deze kunnen allemaal warm kraanwater leveren of ook het huis verwarmen. De gewone zonneboiler is een voorbeeld van een installatie dat enkel warm water kan verwarmen. De cv-zonneboiler en de compacte zonneboiler kunnen meer en zijn in staat om ook het huis te verwarmen. Er kan ook gekozen worden voor een zonneboiler-combi, deze kan het hele huis verwarmen en is het mogelijk om vloerverwarming hierop aan te sluiten. Het is natuurlijk altijd interessant om te kijken hoeveel u zelf kunt besparen als u voor de zonneboiler kiest. De prijzen verschillen nogal, daarom is het handig om de informatie op pagina zonneboiler prijs te lezen.

Het is daarom verstanding om advies in te winnen en te kijken hoeveel geld u hier per jaar mee zult besparen. Er zijn dan een paar dingen waar u alvast over na kunt denken. U moet namelijk een zonneboiler kiezen met de capaciteit die bij de warmwatervraag van uw huishouden past. In het ene huishouden wordt meer warm water gebruikt dan in het andere huishouden. Als u alleen bent, dan heeft u vaak veel minder warm water nodig dan wanneer u een gezin hebt met twee kinderen. Hoe groter uw gezin, hoe meer warm drinkwater u nodig heeft. Als u graag in bad ligt heeft u ook meer warm water nodig dan wanneer u enkel alleen gaat douchen. Dit zijn allemaal aspecten waar u rekening mee moet houden als u een zonneboiler gaat kopen. Zo zijn er nog meer dingen waar u aan moet denken:

Is uw dak geschikt om een zonneboiler te plaatsen?
  • Een cv ketel wordt ingezet als naverwarmer voor een zonneboiler. Heeft u deze? U kunt het herkennen aan het keurmerk Gaskeur-NZ.
  • De vakman kan de zonneboiler komen plaatsen, welk bedrijf kiest u? Vraag op tijd offertes aan zodat u prijzen kun vergelijken.
  • Er is geen vergunning nodig wanneer u een zonneboiler wilt laten plaatsen. Er is alleen een vergunning nodig wanneer u een zonneboiler wilt plaatsen op het dak van een monumentaal pand.
  • Zonneboiler subsidie

    Als u Tot 2021 een zonneboiler koopt kunt u gebruiken maken van een subsidieregeling. Het subsidiebedrag hangt af van het type zonneboiler en ligt in 2017 gemiddeld tussen de 750 en 2.000 euro. Met deze subsidieregeling wordt het aanschaffen van een zonneboiler extra aantrekkelijker!

    Een zonneboiler voor een huishouden met vier personen kost gemiddeld 3.300 euro. De subsidie die u voor zo’n boiler kunt krijgen is in 2017 ongeveer 1500 euro. De exacte subsidiebedragen per zonneboiler kunt u terugvinden op RVO.nl. Meer informatie over de subsidieregeling voor zonneboilers en de daarvoor geldende voorwaarden leest u op pagina zonneboiler subsidie.

    Zonneboiler werking

    De werking van een zonneboiler is vrij eenvoudig. Het systeem dat voor de verwarming van het water zorgt bestaat uit zonnecollectoren die aan een pomp zijn gekoppeld, leidingen, voorraadvat en een naverwarmer. De capaciteit van het voorraadvat kan variƫren van 80 liter tot 300 liter. De zonnecollectoren die op het dak worden bevestigd gebruiken de warmte van het zonlicht om de vloeistof in het aangelegde buizensysteem te verwarmen. Deze vloeistof dient als een warmtetransportmiddel en stroomt van de zonnecollectoren op het dak naar het voorraadvat om daar het water te verwarmen.

    Meer informatie over de werking van een zonneboiler leest u op pagina zonneboiler werking. Ga ook naar zonneboiler.

    Zonneboiler offerte

    Wilt u weten hoeveel het laten plaatsen van een compleet zonneboiler systeem op uw dak gaat kosten? Maak dan gebruik van onze daarvoor bestemde zonneboiler offerte pagina en kom vrijblijvend in contact met installateurs die actief zijn in uw eigen regio. Een aannemersbedrijf of zonnepanelen installateur kan u hierbij helpen.