Per 1 juli 2013 onbeperkt salderen mogelijk

ENERGIE OVERHEID 29 januari 2013. Vanaf 1 juli 2013 kunnen alle niet-bedrijfsmatige afnemers die zelf duurzame elektriciteit opwekken, deze eigen opwekking onbeperkt verrekenen (salderen) met het eigen verbruik. Dit staat in artikel 31c van een wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet, Gaswet en Warmtewet die op 5 december 2012 is gepubliceerd.

Huidige grens ongunstig
De huidige grens van vijfduizend kWh per jaar is ongunstig als er meer energie wordt opgewekt. Dit geldt met name voor een VvE of Woningcorporatie die zonnepanelen op het dak van een woningcomplex hebben aangebracht. De prijs per kWh voor elektriciteit die van het net wordt afgenomen is gemiddeld namelijk tot drie keer zo hoog als de vergoeding die wordt betaald voor aan het net geleverde eigen opgewekte elektriciteit.

Uitgebreid initiatief
De wijziging was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. De regeling is nu uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen er gebruik van kunnen maken. De wet heeft wel twee restricties: 1. De onbeperkte saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers en 2. Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.

Duurzame elektriciteit rendabel
Het wetsvoorstel geeft een belangrijke extra mogelijkheid om een eigen duurzame elektriciteit rendabel te maken. Zonnepanelen die meer dan 5000 kWh per jaar opwekken, zullen in de toekomst financieel namelijk veel interessanter worden. Niet-bedrijfsmatige afnemers zullen zo wellicht sneller besluiten om een eigen energieopwekking te installeren. Klanten van Greenchoice konden al onbeperkt salderen, maar deze regeling is nu duidelijk rechtsgeldig gemaakt.

Bron: Aangepast overgenomen van Energie Overheid